Saturday, 7 March 2009

Politikk og idrettJeg minnes mantraet fra OLdebatten: Sport og politikk hører ikke sammen.
Jeg minnes min egen grenseløse irritasjon når politikere selv sa dette gjentatte ganger i mediene.
De snakket ikke til meg, det er helt tydelig. De snakket til de menneskene i dette landet som vet like mye om historie som en døgnflue.
Politikere sier dette for å _kunne_ blande sport og politikk. De sier dette for å kunne videreføre sine handelsavtaler og sine politiske kontakter. Hvorfor noen velger å tro det motsatte, er beyond me.

Så har vi Malmø da.

Demonstrasjoner mot tenniskampen mellom Sverige og Israel ble det advart mot i lange tider før den i dag skal finne sted. Svenske demonstranter er rasende, og politiet har siktet på demonstranter med pistol. Media elsker disse bildene, politikere elsker å ta av stand fra demonstasjoner som ikke er fredelige. Og igjen klinger mantraet: Politikk og sport hører ikke sammen. Et lands nasjonalsfølelse blir forsterket gjennom sport og konkuranser. OL har blitt boikottet flere ganger, fordi noen politiske ledere ser det som viktigere å runke sine kapitalistiske interesser. Så på tross av alle de historiske politiske markeringer som http://en.wikipedia.org/wiki/1968_Olympics_Black_Power_salute eller Majora Carter http://en.wikipedia.org/wiki/Majora_Carter#2008_Olympic_torch_relay, så tviholder noen på at politikk og sport ikke hører sammen. Og de slår hardt ned på de som protesterer. Med tåregass, hester og nå pistol. Demonstrantene har varslet om oppmøte, om vold og om raseri. Likevel kan politi bruke mere vold enn de blir møtt med. Også metoder som ikke er lov i krig. Hvorfor har ikke sivile krav på beskyttelse? Hva om demonstrantene retter pistoler, tåregass og batonger mot politiet? Hører politikere på fredlige demonstranter? Betyr en fredelig demonstrasjon noe som helst mot overmakten? Når får sivile gjennom sine rettigheter? Når blir de hørt? Det demoktatiske samfunnet vi lever i er bygget på vold og revolusjon. Og vi må ty til de samme virkemiddlene for å bevare vårt demokrati. Vi må bryte noen regler for å oppnå rettferdighet. Politikk og sport hører sammen. Alt er politikk. Politikk er å søke innflytelse over en beslutningsprosess. I et demokrati gjelder dette alle borgerene i et samfunn. Også demonstranter.

No comments:

Post a Comment