Monday, 30 January 2012

Å ikle seg andre

Norwegian post this time, please use google translate.


Dagens sak i VG:  Elisabeth Skarsbø Moen har ikledd seg niqab og vandret rundt i Oslo sentrum i to timer, og har skrevet om sin erfaring. Hun beskriver hvordan hun veksler mellom å føle seg avstengt, fremmedgjort, hun setter seg fast på trikken, syns det hele er komisk og det hele ender med at hun må kle av seg plagget grunnet en følelse av angst.

Jeg reagerer sterkt på denne saken. For det første treffer det meg på et personlig plan, mere om det senere i posten. For det andre er det en eksotifisering av en religiøs gruppe, noe som gir meg dårlig smak i munnen. Om Moen fikk en makeup-artist til å gjøre hennes hudtone mørk, ville hun ikke hatt en opplevelse av hvordan det er å være feks en kvinne fra Kenya i Norge. Å forsøke å ikle seg et annet menneske sin identitet, religiøsitet, etnisitet, eller kultur er utstudert, nedlatende og ikke minst respektløst. Det er et umulig prosjekt å forsøke å oppleve et annet menneskes liv gjennom å ikle seg en kultur som ikke er ens egen. Det gir kun Moen en opplevelse av hvordan det er å være en etnisk norsk kvinne, med en god jobb, en høyere utdannelse, som med et bevisst mål for øyet ikler seg et plagg hun har en forutintatt mening om. Hun opplever disse to timene basert på sin kulturelle identitet, hennes politiske ståsted, hennes livssyn og hennes kvinnesyn. Det er et umulig prosjekt nettopp fordi Moen ikke kan legge bort sin egen identitet og forentninger av hvordan opplevelsen skal fortone seg for henne.

Som nevnt over opplever jeg også denne saken som personlig provoserende. Sakens overskrift " Den nye punken" trigger mye i meg.  Jeg har vært aktiv i flere subkulturer og undergrunnsmiljøer siden min ungdom. Jeg har opplevd diskriminering og trakassering basert på mitt visuelle uttrykk. Jeg har venner som har blitt bortvist fra legevakten, nektet adgang på utesteder, sjikanering på gaten, og på offentlig transport. En alenefar satt med sin 7 år gamle datter på bussen og fikk høre: "Har de lov til å ha barn også nå". Denne kommentaren fikk han fordi han hadde hanekam. Ingen av de som kom med kommentarene tenkte på hans datter, og hva hun måtte føle ang. sin far. Moen tenker nok heller ikke på hva hennes artikkel gjør med barna til kvinner som bærer plagget. En annen venn av meg måtte forklare klassen til sin datter hvorfor hun var som hun var, for å berolige foreldre og stoppe mobbing av hennes datter.  Min samboer er høyt utdannet og har en godt betalt jobb, han har opplevd å bli truet med vold flere ganger og anklaget for å være nazist på grunn av hans klesstil. Jeg kan love Moen at hun ikke ville hatt den minste forståelse av hvordan det er å være trygg på sin identitet, og samtidig tåle samfunnets hets for å være "different". Som godt voksen kvinne har jeg lært meg å takle det, men jeg vet utallige unge sliter med å tørre være seg selv grunnet hetsen de utsettes for. Sophie er et eksempel som Moen burde lese seg opp på. Er Moen pønker? Er pønkere også mennesker som ikler seg noe de burde snarest mulig kle av seg, for å tekkes Moen og hennes meningsfeller?
Sophie Lancaster  - drept 2007.


Jeg kan ikke vite hvordan kvinner som bærer niqab opplever det. Jeg kjenner ikke vedkommende jeg ser gå forbi meg på gaten med dette plagget like lite som jeg kjenner Moen. Om jeg kledde på meg hennes klær i to timer, ville jeg fortsatt ikke vite noe som helst om hvordan det er å være Moen. Det er kun individet, kvinnen som har tatt valget, som vet hvordan det er å være den hun er. Jeg ser kvinner i niqab og jeg er overhodet ikke redd. Jeg husker spesielt en kvinne som satt ved siden av meg og ventet på trikken. Hennes sønn var moteriktig kledd, med nydelige øyner, og mens han sang en sang, møttes blikkene våres, hans mor og meg, i et folkelig smil. Det var ikke problematisk å kommunisere med henne på samme måte som jeg folkelig smiler og nikker til fremmede på gaten. Intensjon er avgjørende for hvordan et menneske opplever sine handlinger. Intensjonen til Moen er vesensforskjellig fra kvinner som bærer plagget daglig.

Problemet er ikke plagget, problemet er ikke at Moen ikke ser kvinnes munn. Problemet er at Moen ikke utfordrer sine motforestillinger og møter disse kvinnene med samme respekt som hun forhåpentligvis gjør med andre. Min far løp i panikk og gjemte seg bak et tre første gang han så en mørk mann da han var 10 år. Min far er snart 70 og løper ikke lenger i panikk. Skal samfunnet vårt fungere, må mennesker som Moen våge mere. Denne vestlige eiesyken på begrepet feminisme er det på tide å ta et oppgjør med. Menneskerettigheter, friheten til å være et individ og ikke minst evnen til å godta at andre kan ta valg du selv ikke ville tatt, det er et velfungerende demokrati.

159 comments:

 1. Kjempebra! Sender du denne som kronikk til nevnte avis eller? :-D Marte

  ReplyDelete
 2. Flott og nyansert.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyansert???
   hahahhhaaaahhahh!
   (Du tulla, sant?)

   Delete
 3. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  ReplyDelete
 4. Takk for dine tanker :)

  ReplyDelete
 5. Herlig!

  Meningshysteriet har blitt et meningspoliti hvor alt som er annerledes blir mistenkeliggjort og fremmedgjort. A4 samfunnet har brent seg inn i folks oppfatning av hva mennesker skal få lov til eller ikke. Etter å reist rundt i Europa og andre deler av verden og sett hvor vidt ulike mennesker greier å leve i sameksistens(f.eks USA), blir jeg rett og slett trist inni meg når jeg ser hvordan utviklinger er i norsk media. Å motarbeide religiøs konservative med slikt tull som Moen driver mesd er rett og slett skammelig.... SKAMMELIG!

  Jeg vurderer seriøst å søke jobb i utlandet etter endt studium. Liker dårlig dette monokulturprodjektet mange nordmenn higer etter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvis du vil bort i fra monokulturprosjektet vil du nok slite litt. Homogenitet er en viktig del av alle samfunn, og du vil nok bli møtt av den samme manglende forståelsen for annerledes mennesker.

   Delete
 6. Veldig bra skrevet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, veldig bra skrevet - - mange fine ord - , men dessverre et innlegg uten innhold!

   Delete
 7. VGs innlegg er kun støtte til den ene ytterliggående parten som viser hvor ille de har det når rasister trakasserer.
  De skriver ingenting om at mange kvinner blir tvunget til det av religion, mens andre bare trenger å tildekke hue, mens noen få har skikkelige foreldre og ektemenn som lar de få bestemme selv.

  Vg støtter her den ene parten, muslimene, uten å komme med noe kritikk.

  Neste gang, er det motsatt!

  Hvorfor har vi slike store forskjeller, hvorfor kjemper noen nordmenn for islamfritt Norge, og Islamske ytterliggående kjemper for sin religion?

  Pga, Vg og mediene ikke klarer å støtte og kritisere samtidig i samme artikkel!

  Det skapes motsetninger. Muslimer velger ut artiklene som passer dem, den andre siden gjør det samme.

  Motsetninger skapes, begge kjemper heroisk for sin sak, sin religion.

  Pressen, nå vg!

  ReplyDelete
 8. Arab Scientists have just invented a time-machine, which can transport users to the dark ages. They're calling it “Islam”.

  ReplyDelete
 9. jeg ble veldig positivt overrasket over innlegget ditt og bloggen. bra at det finnes sånne som deg ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du lar deg hvernevaske av intetsigende ord, ja?

   Delete
 10. Vi liker ikke niqab i Norge, og mtp hva plagget symboliserer vil det være umulig for noen å overbevise normalt oppegående mennesker om hvorfor dette plagget fortjener noen form for opphøyet aktelse eller respekt.

  Går du med niqab vil et enorm flertall av befolkningen se negativt på deg, og det er ingen ting du eller staten kan gjøre for å forandre på det.

  Du spytter på likestilling, og du spytter på dine medsøstre som blir truet på livet til å gå med niqab.

  Niqab er bare gitter forran øynene fra å være en burka, et plagg jeg regner med at du heroisk hadde kommet til unnsetning for å forsvare bruken av dersom noen hadde satt spørsmålstegn ved denne praksisen.

  Men når har du noen gang kritisert noen av de eksplisitte kvinnefiendtlige aspektene av islam?

  Niqab-feminisme er hykleri av verste sort og fortjener null respekt, og null toleranse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ser ut som det er du som fortjener null respekt for meg... Snakker på en frekk måte som bare er ment for å provosere. Folk må få lov til å gå kledd i hva nå enn de ville ønske. Bestemmer noen hva du må gå i?

   Delete
  2. Nei, ingen bestemmer hva jeg MÅ gå i. Samfunnets normer tilsier likevel at det er mange ting jeg ikke bør gå i, og blant disse tingene finner du blant annet niqab.

   Enkelte ganger bestemmer arbeidsgiver hva man skal ha på seg, og enkelte steder må man være kledd pent for å komme inn.

   Personlig er ikke jeg for et niqab-forbud, men jeg synes så absolutt det er på sin plass å kritisere, ja til og med latterliggjøre niqab og bruk av denne.

   At du blir provosert er helt ok, det betyr ikke at jeg ikke har rett.

   Delete
  3. Helt enig med deg, anonymous!
   Og det er skremmende se/lese her at kvinner i vårt opplyste og fredelige land frivillig lar seg undertrykke og kneble.
   Disse kvinnene bør UT av vårt land snarest! De forjener ikke å bo i et fritt land som våre forfedre og mødre har kjempet for.
   De fortjener kun å leve i de land der undertrykkelse av kvinner samsvarer med deres eget ønske om å bli undertrykket!
   -For man kan ikke bo i Norge og få i både pose og sekk! Hvis dere ikke er for frihet, likestilling og ytringsfrihet sånn som VI har det, har dere INGEN TING i dette landet å gjøre!

   Delete
  4. Så alle som ikke kler seg som du vil skal ut av landet ? Er ikke det undertrykkelse da ?

   Delete
  5. ExoDus ikke som du vil, men slik største parten av Norge vil. Demokrati heter det.

   Delete
  6. De måt ut av dette frie landet sier du? Landet er da absolut ikke fritt når mennesker ikke får kle seg i det de måtte ønske, ja og til og med niqab. Ser du ikke paradokset her? Kaller dere selv opplyst og oppegående?! Nei langt ifra..
   Lurer på om dere noen gang har snakket med en muslimsk kvinne, for å høre hvorfor de går med det. Tenker meg dere er av de såkalte "VG-utdannede" menneskene som baserer seg på hva media forteller, og tror dere vet alt om alle og resten av verden.

   Jeg rister på hodet, noe så håpløst!

   Delete
  7. Jeg synes ikke nødvendigvis kvinnene må ut av landet, de er desverre bare offer for hvordan de er oppdratt av sine foreldre, eller hva de er pålagt av sin mann. Spørsmålet er etter min mening ikke hvorfor man ikke skal kunne kle seg i hva man ønsker, men hvorfor man ikke kan kle seg slik man ønsker.

   Å ikle kvinnene burka og nikab er en form for undertrykkelse for at fremmede menn ikke skal bli fristet. Spør heller hvorfor mennene ikke kan respektere kvinnene selvom hun måtte gå splitter naken.

   Jeg vet i allefall at ingen av mine nærmeste kan fortelle meg hva jeg skal gå kledd i fordi jeg er jente, mens min bror derimot fordi han er gutt skal kunne velge selv..

   Delete
  8. Å ikle kvinner burka og niqab KAN være undertrykkelse, men må ikke nødvendigvis være det.

   @Bente:
   "Hvis dere ikke er for frihet, likestilling og ytringsfrihet sånn som VI har det, har dere INGEN TING i dette landet å gjøre!"

   Jeg tror du har misforstått et viktig poeng i betydningen av ytringsfrihet. Nemlig friheten til å mene hva man vil. Hvis du mener at de som er i mot ytringsfriheten ikke har noe å gjøre i landet vårt går du selv imot ytringsfriheten. Ytringsfriheten gir nemlig alle retten til å ha en mening selv om denne meningen skulle være et ønsket om å avskaffe ytringsfriheten.

   Jeg vil heller si at det er DU som er i mot ytringsfriheten fordi du ytrer at de som ikke har de riktige meningene ikke skal ha rett til å ytre seg.

   Forskjellen mellom deg og meg er at JEG mener at også DU har lov til å mene at de som ikke passer inn i samfunnet vårt ikke skal være en del av samfunnet vårt. Samtidig har jeg også lov til å si at meningen din er noe av det mest idiotiske jeg har lest.

   Delete
  9. (Før jeg starter: jeg er samme den samme anonyme som skrev at vi ikke likte niqab i Norge)

   Jeg sier ikke at jenter som vil bruke niqab må reise ut av landet, ingen gjør egentlig det.

   Men hvis disse jentene tror at de skal få sprade rundt i niqab uten at noen tenker negativt om det, kan de bare glemme det.

   Niqab er sterkt mislikt av mange folk, og det med rette. Når de kler på seg dette plagget, bør de være klar over dette faktum, akkurat som en nazist bør være klar over at nazikors vil vekke oppsikt og gi negative reaksjoner fra de som er vitne til dette.

   Det er ikke noe paradoks at niqab blir sett ned på og i praksis kan være umulig å gå med (og på den måten ikke være helt fritt), når man ser på andre klær man ikke kan gå med.

   Det er ikke "fritt" å gå med KKK uniform, da den representerer ufrihet for svarte.

   Det er ikke "fritt" å kle på seg nazi-effekter, fordi det representerer ufrihet for jøder.

   Det er heller ikke "fritt" å ikle seg niqab (og i mindre grad heller ikke hijab), da det representerer ufrihet for kvinner.

   Delete
 11. Må si du "eide" Elisabeth Skarsbø Moen med innlegget ditt. Dette er en voksen dame som viser fjortiss mentaliteten jenter har på skolen, der hele poenget er å mobbe og gjøre narr av den eleven som er litt annerledes for å få cred i gjengen. Flaut flaut flaut....

  ReplyDelete
 12. SUPER BRA skrevet!!!!!Glad det finnes sånne mennesker som deg.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du må være syk...
   God bedring.

   Delete
 13. Å bruke niqab er et egen valg, mange liker det ikke og endel liker det,man har rett til og velge uanset om folko liker det eller ikke, dem har frihet til og ta egen valg. niqab har blit misslikt i oslo i dene tiden begryn av mye terrorsakene og i andre steder.

  ReplyDelete
 14. Godt skrevet! Sist jeg var hos legen med min lille sønn var jeg på venterommet med to kvinner, også med en gutt som var syk. Disse kvinnene var heldekte, kun øyne og øyenbryn syntes. Likevel oppnådde vi fort kontakt, guttene fikk kontakt med hverandre, og vi forstå hverandre. Smil og følelser kommuniseres fint, ja til og med kanskje best, gjennom øynenes språk. Fordommer er for de som er fulle av frykt...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Herremann så NAIV du er!
   Er du norsk??
   - Hvis du er det, så burde du skamme deg!

   Delete
  2. Hvorfor skal han skamme seg? Er det fordi hun har en mening som du ikke liker? Jeg anser Pjeck som et mer anstendig menneske som deg, men da er kanskje jeg også naiv? Eller er det slik at jeg også bør komme meg ut av landet?

   Delete
 15. Veldig bra skrevet!! :)

  ReplyDelete
 16. Kjære medsøster, nydelig skrevet,
  må Gud belønne deg <3

  Varme klemmer fra en niqaabi

  ReplyDelete
 17. VG har kun foretatt et lite ekspriment og i artikkelen redegjør hun egentlig kun for hennes egen opplevelse, intet feil i det.
  For noen ti-år siden vakte det stor oppstandelse da den tyske journalisten Gunter Walraf utga seg for å være innvander i tyskland. Med fiktivt navn og ikledd klær som var typiske for datidens tyrkiske innvandrere forsøkte han over flere måneder å leve, arbeide og kommunisere som om han var innvandrer. Hans bok bør du lese, og den åpnet også øynene på mange tyskere.
  Jeg er ingen talsmann for å innføre noe forbud mot religiøse plagg, men i enkelte muslimske kulturer er hijab, niqab og burka et uttrykk for et kvinnesyn vi i vestlige land ønsker å distansere oss fra.
  En god venn av meg giftet seg for et par år tilbake. Jeg spurte han hvorledes han ville jeg skulle opptre om jeg møtte han og hans kone ute i byen. " Du tiltaler henne ikke, hilser ikke til henne, omtaler henne ikke og ser ikke på henne" var svaret. Fyren er universitetsutdannet men bor i en del av verden hvor Burka er et relativt vanlig plagg.
  En annen av mine bekjente skulle også gifte seg for noen måneder siden og jeg gratulerte han og spurte hva hans kone het. Han så brydd ut og ville ikke fortelle meg dette. Flere av kollegaene hans sto rundt han under samtalen og de trakk på smilebåndet av mitt spørsmål. Noe senere fikk jeg vite at man i følge tradisjonen ikke skulle omtale sin kone ved hennes navn i offentlig sammenheng, ingen uvedkommende skulle vite hva det var. Hun lever sitt liv som "noens datter," deretter som "noens kone" og om hun føder en sønn får hun æren av å være "noens mor" Føder hun kun døtre er hun fremdeles noens mor men det er ikke betraktet som like ærefult.
  Så kan jo du og dine medsøstre tro at Niqab er et symbol på selvstendighet og identitet, for i Norge og andre vestlige land vekker det oppmerksomhet. For svært mange andre er det derimot et symbol på den ultimate kvinneundertrykkelse, men dette paradokset er kanskje ikke så viktig for Niqab tilhengere ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Støtter Tor Knutsen
   Det er tre STORE ting som påvirker og kontrollerer vårt samfunn; relgion, politikk og penger!
   Relgion er en form for kontroll, i diskusjonen om Niqab, hvor fritt står de som benytter dette plagget til å bruke det - eller ikke?

   Opplevde en gang en brann i en bygård i Oslo, som forbipasserende. Stoppet og kikket for røyken veltet ut og brannfolkene var kommet til stede og begynt redningsarbeidet. Ut kom først mennene som bodde der i følge med sine barn, så gikk det l e n g e og så begynte damene å komme ut ikledd sine Niqab, selv ikke fare kunne de fravike dette kontrollerende plagget, heller dø enn å bli sett av andre! Hva slags mennesker er et som lever etter dette? Ingen som jeg ønsker å respektere, og de skal få velge selv hva de vil - men har de frie valgmuligheter?

   Delete
  2. Takk for ditt bidrag, Tor Knutsen. Det som skremmer meg MEST er at vi som foreldre faktisk har oppdratt våre barn til å være ALTFOR naive, godtroende, og imøtekommende; - for vi vil jo ikke bli oppfattet som rasister, må vite!
   Vel, jeg er ingen rasist, men nå går dette for vidt hva gjelder muslimer.
   Min yngste sønn har kjæreste/samboer fra Vietnam (altså; ikke muslim), og det er himmelvid forskjell fra disse selvutslettende teltbekledte damene som fakta selv TROR at de er kvinnesaksforkjempere.... - Det er bare så tragisk!

   Delete
  3. Vel, jeg er samboer med en pakistansk og muslimsk kvinne. De fleste negative opplevelsene vi opplever er fra "etniske" nordmenn som overraskende nok må fortelle samboeren min at hun er undertrykket fordi hun er muslimsk.

   Delete
 18. Det er ikke særlig mye å si enn: tusen takk, dette var flott skrevet. Du har helt rett i alt du sier=)

  ReplyDelete
 19. Peace be upon those who follow the guidance.

  I would like to thank this young lady who have written this article. You are very special person indeed, may Allah the creater of the heavens and the earth guide you to the right path. Keep up the good work......... a muslim duude.

  ReplyDelete
 20. Endelig. Takk og pris. Jeg er muslim selv og føler meg ganske irritert på det unødvendige fokuset på niqab. Nå som den uansett r i gang er dette det beste jeg har lest om temaet hittil.

  ReplyDelete
 21. Jeg er helt enig, fokuset må vekk fra niqab og over til hovedproblemet som er muslimer.

  ReplyDelete
 22. Er ikke annet å si enn at du bør våkne opp fra din dvale å se hva denne debatten egentlig handler om. Og det er det muslimske brorskaps inntog i vesten.

  Tips reasearch.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haleluja!!! Er ikke religiøs på noe vis, men du har skjønt det! Gratulerer!
   Det er så enkelt og så utrolig vanskelig!

   Delete
 23. Max Andrè Müller30 January 2012 at 20:24

  Det virker ikke helt som om du har skjønt Moen sin sammenlignign mellom det å bruke Niqab og det å være punker. Noe som er ganske rart siden hun i teksten ganske klart forklarer på hvilken måte hun mener de kan sammenlignes. Hun mener det ikke som to forskjellige eksempler på feil/uakseptabel oppførsel, men skriver rett ut at begge deler har blitt brukt som en del av noen sitt opprør mot sine foreldre. Hun fortsetter med å påpeke at både det å "være punker" og det å gå med Niqab brukes i et ønske om å markere sin personlighet gjennom utseende.

  Nå vet ikke jeg om hun har rett i at noen unge muslimske kvinner faktisk velger å bruke Niqab i en slags protest mot foreldrenes "vestliggjøring", men om det stemmer er det vel ikke noe galt med sammenligningen forøvrig?

  Når du derimot trekker sammenlignigen videre og spør om også punkere må forandre klesstil for å tekkes Moen og henne meningsfeller, gjør du deg bare dummere enn du forhåpenligvis er. Det er ingen mennesker i verden som vokser opp i land der alle er punkere, der det er påbudt med hanekam og kvinner som vanærer familien ved å anlegge langt hår og går uten naglehalsbånd risikerer å bli drept av sin egen far.

  Nå har ikke jeg noen data å støtte meg på, men jeg vil tippe at minst 80% (og ganske sikkert også minst 90%) av alle kvinner i verden som går med Niqab lever i hovedsaklig muslimske samfunn og har lite eller ingenting å si i valg av antrekk. De lever i land som ved lov ikke likestiller kvinner med menn, og vil muligens møte alvorlige konsekvenser, enten fra familien eller fra fremmede menn på gaten, dersom de velger å ikke bruke dette plagget. Det gjør Niqab til et ganske kraftig symbol på kvinneundertrykking. Hva tror du kvinner som blir pisket for ikke å ha på seg Hijab/Niqab/Burka tenker om at noen kvinner her i landet kjemper for retten til å gå med de samme plaggene under parolen at det skal være frigjørende?

  En annen sak er at mer enn halvparten av mellommenneskelig kommunikasjon består av kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Hvis du da ikler deg et antrekk som helt eller delvis skjuler den generelle kropsformen og hele ansiktet, da har du i praksis minsket muligheten for interaksjon med andre mennesker.

  Men tilbake til kritikken din. Du sier Moen ikke kan vite hvordan andre kvinner som går med Niqab har det, bare fordi hun har gått litt i Niqab selv. Og selvfølgelig kan hun ikke det. Problemet med den kritikken er bare at Moen i sin artikkel ikke påstår at hun vet hvordan andre kvinner i Niqab har det. Hun forteller bare hvordan hun opplevde det. Hva hun følte når hun gikk rundt i Niqab. At hun ikke likte det. Men selv om hun ikke likte det, selv om hun ikke opplevde noen av de positive aspektene andre forteller om, så opplevde hun en del sjikane. Og sånt sett vet hun nok mer enn de fleste om de negative reaksjonene Niqab-kledte kvinner møter på gaten i Norge.

  Jeg vil avslutte med å si at jeg ikke har noe i mot at voksne kvinner skal få kle seg slik de selv vil - om det så er mini-mini-skjørt og tube-topp eller Burka - uten å måtte møte fordommer på gaten. Jeg synes bare synd på kvinner som har latt seg overbevise om at det er deres ansvar å ikke lede mannen ut i synd, at de må underkaste seg mannen for å ikke gjøre "Gud" sint.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Veldig bra skrevet :) :) Er glad at du tør og har guts til å si hva du mener:) Står på vi trenger en som deg.

   Delete
  2. kjempebra skrevet!

   Delete
 24. Wow, det var veldig bra skrevet. Bra det finnes folk som tenker sånn. :) Hilsen muslim uten niqab x)

  ReplyDelete
 25. Frihet til alle, selv de som er "annerledes"!

  ReplyDelete
 26. Det er en måte og prøve å gå "i andres sko" da. Jeg foreslår du leser "Black like me" av John Howard Griffin som handlet om nettopp en hvit mann som farger huden svar også flytter ned til sørstatene på 60tallet; sann historie. Den boken er anerkjent og i min mening, motsier det jeg oppfatter som hovedargumentet ditt i dette innlegget, nemlig at man ikke kan lære noe på den måten jornalisten har prøvd. Det er jo også utallig eksempler på hvordan folk har lært mye av å gå med "fat suit", og oppleve på kroppen hvor anderledes man blir behandlet.

  ReplyDelete
 27. Som sjef ville jeg aldri ha ansatt noen som gikk med niqab. Ansiktet har uendelige mange utrykk. Med niqab ser du nesten ingen. Hvordan kan jeg forholde meg til et slikt menneske? For all del bær niqab for min del, men ikke forvent at jeg vil omgås mennesker som i realiteten skjuler det å være menneske - det å uttrykke seg overfor andre mennesker og verden vi lever i.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er på en måtte vanskelig og ansette folk som bruker niqab i en senter eller en vanlig butik for kundene ønsker smil fra medarbeiderne. men kan ansate folk som bruker hijab.

   Delete
 28. *Applaus* Godt innlegg :D

  -CF-

  ReplyDelete
 29. Jeg må også si at jeg kjenner noen jenter som går med niqab, og de er noen av de sterkeste og staeste (på en positiv måte) kvinnene jeg har møtt. De tror på noe, og følger det, selv om de får mye motstand. De er skikkelig nordlendinger for å være helt ærlig. :p Og igjen så mener jeg det som noe positivt.

  ReplyDelete
 30. Jeg vil si "stakkars deg" og i disse dager blir hengt ut av påde AP-er og SV-er.
  Å kun se igjennom en tynn spalte, hvordan verden er...

  ReplyDelete
 31. India verdens største demokratisk land. i politiet brukes det hijab turban ,alle relgiøse plagg blir brukt,og ingen har noe fordommer. alle respekterer uansett plagg. Norge nordmenn som stadig skryter av demokrati osv har mye å lære av INDIA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ha ha ha, hvis du bare hadde visst hvor mye et menneske liv er verdt i India... Tipper politiet bruker vold, slik får man respekt uansett.

   Delete
  2. Så flytt til India som du skriver det er et mye bedre land enn Norge, da synes jeg du og dine meningsfeller kan flytte til snarest!

   Delete
 32. våkn opp,og begynn å tenke selv! niqab er menns oppfinnelse for å få kontroll over kvinner,den som ikke forstår det er bent frem dum! vil dere ha respekt,hjelper det ikke å skjule hvem dere er.ingen har respekt for en svartkledd skygge uten identitet.slik er det,og slik vil det forbli.

  ReplyDelete
 33. When you move to a country, you typically adapt to it's culture and identity. Norway and people like the author of this blog needs to understand that.

  Do you think the various countries that make the M.E. would be accepting to Western traditions? No. Same as in any other country. When you immigrate, you first and foremost adapt to the country you're in. You DO.NOT force others to accommodate you.

  Only in such a backwards country like Norway is that so difficult to understand.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you! I do so agree..
   Tusen takk, endelig en som har skjønt noe.
   Når du flytter til et nytt land, så følger du kulturen og skikkene der....jeg ville ikke finne på å reise til et muslimsk land og forlange å få gå ute i miniskjørt og tubetopp bare fordi det var "frigjørende".
   I Norge vil vi se menneskene....det er skikken her.

   Delete
  2. Spot on, Anonymous!
   This is what most of us Norwegians claims.
   -We do as Romans in Rome.. - and so forth..
   And we wish that foreigners in our country will try to live like western Europeans lives.
   -And further more: The most of us demand that no Muslims enter out border, thinking that they are in charge to CHANGE our country rules, or our way to live and bhave!
   In that case: We'll drive them out of our country - by force, if nesecerry!

   Delete
 34. Herlig skrevet! Du viser til et fritt-tenkende åpen frisk sinn! Credz til deg!!

  ReplyDelete
 35. Fakta på bordet detta!

  ReplyDelete
 36. Flott skrevet! Jeg er muslim, født og oppvokst i Norge, og synes det er utrolig positivt og oppmuntende å lese et slik forsvar av en kvinnes rett til selv å velge sin bekledning, og tiltale på urett og dumhet. VG kronikken var rett og slett fordummende, arrogant, og kun basert på følelser og fordommer...

  ReplyDelete
 37. Plagg som Niqab og Burka er ikke bare plagg. De er undertrykkende verktøy. Deres eneste formål er å ta fra kvinner deres identitet og frihet.

  Dette handler ikke om noe så enkelt som et hvert individs rett til å være seg selv. Det handler om noe større. Om verdier og prinsipper.
  Det disse plaggene symboliserer og den funksjonen de har strider direkte mot alle verdier vi holder kjært her i Norge.

  Å gå med burka, niqab og hijab i et vestlig land som Norge er ikke bare et hinder mot vår utvikling mot å bli et ytterligere sekularisert samfunn.
  Det er også et hån mot alle våre verdier om personlige rettigheter og frihet og ikke minst et hån mot de som kjempet, og ofte gav sine liv for å skjenke oss den friheten...

  ReplyDelete
 38. Du skriver utrolig bra og jeg er enig i det aller meste!
  Men om du tror flertallet av muslimske kvinner velger det selv, er du nok svært naiv! Jeg har sett barn med niqab og har selv hørt fra jenter med niqab som forteller om hvor grusomt de syntes det er å måtte gå med, men de har ikke noe valg og det er intet annet en en skam mot den kampen kvinner har kjempet i hundrevis av år for å oppnå likestilling..
  Det vil være mot mye av det jeg stå for å forby niqab, og jeg støtter det heller ikke, men jeg kan ikke la være å tro at det vil hjelpe flere!

  ReplyDelete
 39. Utrolig godt skrevet :)

  ReplyDelete
 40. Hadde nå ennu Nordmenn kunne ha bestemt at i Norge, så skal vi være sekulære, vise vårt ansikt og alle hadde kunne være glade.

  I stedet, så må vi fremdeles hevde vår rett mot formørkelse, religion og fundamentalisme.

  Ennå en gang så flommer fremmedkulturelle med sinna baggasje inn i våre liv, akkurat som for 1 000 år siden.

  Kvinnefrigjøringen kommer ikke med laken, den kommer med respekt for egen kropp, frihet til ytring og egne valg. Laken er ikke eget valg - det er en motrevolusjon mot friheten av konservative og bakstreverske antikvinner.

  Jeg gir deg ikke arbeide. Jeg kommuniserer ikke med deg. Jeg overser deg. Du er ingen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Veldig bra setninger, Anonymous!! :

   JEG GIR DEG IKKE ARBEID!
   JEG KOMMUNISERER IKKE MED DEG!
   JEG OVERSER DEG!
   DU ER INGEN!!!

   Delete
  2. Tilsvarende ville jeg ikke gitt det arbeid, Bente. Men mest fordi du ikke ville hatt kompetansen for å arbeide hos meg.

   Jeg ville kommunisert med deg.

   Jeg ville ikke oversett deg.

   Du er noen!

   Men så bryr jeg meg også om hva andre mener.

   Delete
 41. veldig bra skrevet :-)

  ReplyDelete
 42. Hei!
  Gjett om jeg ble glad for å lese dette :)
  Takker deg så uendelig mye for at du er så oppegående og ikke trangsynt, men det er som regel de som velger å ikke leve ett A4 liv som klarer å se ting fra riktig perspektiv..
  Hilsen niqabi Leyla :))

  ReplyDelete
 43. well written,....but as a cancer islam will slowly spread and destroy the norwegian society from inside, as a cancer the signs are difficult to identify, but some signs are clear....Exit is open and free

  ReplyDelete
  Replies
  1. YES..
   Sad, but true..
   -But I hope we'll soon throw them out;
   for them to live their lives in their own kind of dysfunctional society.
   = the way they love to live!

   Delete
 44. Joda, bloggforfatteren har rett angående journalisten: Man kan ikke oppleve et annet menneskes liv og identitet bare av å dra på seg noen andre klær i et par timer. Når det er sagt, så går bloggforfatteren i samme fella sjøl,når hun forsøker å trekke en paralell mellom sitt liv, sine følelser omkring det å være "annerledes" (pønker, var det ikke?), og fenomenet niqab. De to tingene kan ikke sammenlignes, av en rekke årsaker. Bare for å nevne et enkelt punkt som skiller de to fullstendig: Kvinnen i niqab tror hun har guds velsignelse, at hun har "rett" og at det er alle de andre som tar "feil". Derfor vil stygge blikk o.s.v. prelle helt av på en helt annen måte enn hos en ung, kanskje litt usikker pønker. Religiøsitet i sin ekstreme form, og den måten en slik religiøsitet fullstendig forvandler identiteten på, kan umulig sammenlignes med andre former for uttrykk for identitet.
  Jeg veit det...for jeg kommer fra en ekstrem-fanatistisk religiøs bakgrunn selv (jeg vokste opp i det) - og...jeg har vært, etter at jeg brøt ut av det, litt pønker...("semi-pønker" ;o).
  PS! Når det gjelder din 70 år gamle far: Fint at han ikke lenger løper når han ser mennesker med høyt pigmentinnhold i huden...men det er et gigantisk feilskjær å trekke en paralell mellom det og bruk av et plagg som fullstendig dehumaniserer kvinner. Rasisme er rasisme - og det er ufyselig. Kulturelle, politiske og religiøse uttrykk (og sammeblandinger av de tre) er noe helt, helt annet. Mens en hudfarge, enten den er hvit eller svart, er "uskyldig" og ikke betyr noenting, så BETYR swastikaen, sigden/hammeren, torshammeren, niqaben, hijaben og alle de andre tingene, NOE. De er uttrykk for en VILJE. Det er ikke en hudfarge.

  ReplyDelete
 45. Veldig bra skrevet! Om en kvinne vil gå i niqab, da er det hennes valg. Hvorfor skal andre mislike det? Bedre enn å gå rundt og vise puppene og rompa

  ReplyDelete
 46. Del 1

  Vi bør tenke på dagens vestlige samfunn hvor det for mange jenter det nestener umulig å vokse opp uten å bli forfulgt og truet av ulovlige sexnettverk med mange menn og gutter med kjempe snurrebasser mellom bena og med menn og gutter med over gjennomsnittet størrelse på snurrebassen. Og jenter fra de er 10-12 år blir truet til å ligge med gutter og kvinner i disse sexnettverkene. Og mange unge kvinner og piker kan ikke gå utenfor døren eller på skolen uten at de blir forfulgt av mennesker som prøver å se på dem med sine øyner som elektroniske videokameraer. Vi vet at niqab og burka ble brukt for å beskytte kvinner fra å bli sett av jødiske fyrster og jødiske kolonikonger som regjerte i Araberlandene og Midtøsten og landene rundt der på Muhammeds tid. Israelske jøder hadde okuupert landene rundt og hersket med overtroen om at Abrahams slekts jøder skulle være ledere overalt og ha de som ikke var jødiske fødte til slaver og tjenere. Og disse kolonijødene hadde slavebundet folket i disse landene og tvunget kvinner og jenter til å bli haremspiker og koner til jødiske koloniherrer.

  Niqab og burka ble brukt som av kvinner og jenter for å beskytte seg mot noen svin av noen jødiske menn som ødala hele arabia med sin kolonisme. Kvinner ble forfulgt og nedglodd av forfølgere og hele tiden ble kvinner kidnappet. Niqab og burka var derfor en beskyttelse for ikke å bli offer for forfølgelse, kidnapping eller trussler til å ligge med jødiske kolonifyrster. De sinnesyke jødiske fyrstene og kolnistene trodde de eide verden og dermed alle kvinner kunne de da liksom ha som koner eller haremspiker. Og når en slik overtroisk sinnesyk jødisk kolonisme hersket så var det en frihet for kvinner som ønsket å ikke bli sett og begjært tl sexslave og eller kidnappet å kunne dekke seg bak niqab eller burka.

  ReplyDelete
 47. Del 2

  Les del 1 først

  Muhammed, eller Muhammed ibn Abd Allah, (født ca 570, død 8. juni 632 i Medina) var en politisk, religiøs leder, og anses som grunnleggeren av Islam frigjorde Araberlandene fra dette sinnesyke jøde koloniherredømmet som gjorde de kvinner som ikke var Abrahams slekts jødiske til haremspiker og de gjorde mennene som ikke var Abrahams slekts jødiske til slaver i sine egene land. Muhammed var heldig da en jødisk enke som var eier av en stor handelsbedrift brukte Muhammed som tjener da han var 25 år. Kvinnen var 40 år og enke og hadde Muhammed med seg som tjener på en dromedarkaravane handels reise gjennom ørkenen. Den jødiske enken ble forelsket i Muhammed og de giftet seg og dermed lærte hun Muhammed å lese og skrive og Muhammed fikk friheten til å studere bøker og til å meditere. Muhammed lærte seg Buddhistiske Sathipattana meditasjonmetoder og han kunne plutselig også da levitere og andre paranormale egenskaper som dukker opp i oss mennesker når vi har meditert en del på slike metoder når vi samtidig har spist sunn mat og drikket rent vann uten fluor og klor i.

  Muhammed var jo ikke interresert i at folket ble undertrykt og gjort til slaver i sine egne land så siden han hadde lært seg å lese og skrive og også kunne meditere dypmeditasjonene Jhana så fikk Muhammd med sin viten og visdom samlet folket i Araberlandene og andre land som var kolonisert av jødisk Abrahams slekts overtro mot jødeherredømmet og han fikk startet opposisjonen mot det fryktelige overtroiske brutale jødeherredømmet der dengang. Noen ti år etter Muhammeds tid så hadde Muhammedanerne klart å frigjøre seg fra jødisk kolonisme.

  Jeg vet at til og med vestlige kvinner som ikke er særlig religiøse kunne tenke seg å å gå i niqab og burka
  for å slippe å bli forfulgt og forsøkt truet inn i fæle umoralske sexnettverk fra de er 12 til de er 55 år. Niqab og burka er ikke egentlig noe plagg funnet opp av noen religion men funnet opp for å beskytte kvinner og da sikkert funnet opp av kvinner selv. Så hvis noen går med niqab eller burka for at de vil for eksempel slippe å bli forfulgt av kameraøyne og disse kvinner ikke er muslimer eller er muslimer så har ingen lov til å nekte dem å beskytte seg selv slik. For enda så er ikke disse syke sexnettverkene stoppet som mange kvinner er utsatt for. Gadaffi klarte å stoppe mye av disse nettverkene og han burde aldri blitt drept.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dette er historieforfalskning og feilinformasjon. Muhammed som bekjemper av undertrykking og med magiske evner, og et Vesten som knapt er annet et et eneste stort pedofilt nettverk?

   Hvor har du dette fra? Palestinsk barne-tv via kabel?

   Paradokset er jo at du forsvarer bruk av niqab som et ikke-religiøst plagg på bakgrunn av at kvinner slapp å bli stirret på av menn, men når hele det norske samfunnet stirrer på kvinner med niqab er det plutselig veldig viktig å forsvare bruken av den likevel.

   For din egen saks del tror jeg vi skal la være å snakke om alt det pedofile og incestuøse seksuelle samkvemet som forekommer her i verden.

   Delete
  2. Dette er det værste jeg noensinne har lest!
   Get real!!

   Delete
  3. For noe forbannet skvip og løgn! Hva med å sjekke fakta først, huh?

   "Niqab og burka er ikke egentlig noe plagg funnet opp av noen religion men funnet opp for å beskytte kvinner og da sikkert funnet opp av kvinner selv. "

   Jaaa, sikkert... *not*
   Slike undertrykkende plagg er funnet opp av svake menn med sterkt makt- og kontrollbegjær, menn som trodde deres ære satt mellom bena på kvinnfolka og som ikke selv klarte å styre snurrebassen unna kvinner. Om kvinnene hadde oppfunnet noe for å beskytte seg mot kåte, innpåslitne mannfolk, hadde kysthetsbelte vært enklere. På mannfolka!

   Og om disse plaggene hadde hatt den effekten du mener de har for at kvinner skulle unnslippe sexnettverk osv. - hvorfor finnes det da prostitusjon, incest og pedofile i muslimske land? Selv i Iran finnes både prostitusjon og narkotika, selv om kvinnene bruker både burka og niqab (selv blant de burkakledde finnes slikt). Også de niqab- og burkakledde blir voldtatte, så teorien din holder ikke vann!

   Delete
  4. Muhammed er ikke annet enn en fordervet massemorder på linje med Caligula, Stalin, Mao og Hitler!

   Delete
 48. L2 günther wallraff.

  Og waah waah, så synd det er på punkere. Vel, mest på grunn av den dårlige musikken.

  ReplyDelete
 49. Nå har ikke jeg noe i mot punkere, har alltid likt den stilen, men de som kler seg sånn, velger jo også å stå litt utenfor. Sånn er det, sånn har det alltid vært, og slik vil det mest sannsynlig alltid være. Skal man kunne jobbe i en vanlig jobb må man være litt konformist (eller hva det heter på norsk. Du får stort sett ikke jobbe med kunder hvis du har rosa hanekam og masse metall i trynet. Da blir man nødt til å finne seg et yrke som godtar nettopp dette. Det er bare å finne seg i dette, eller å begynne å se tilnærmet ut som alle andre. Det er ikke fordi jeg mener dette, men fordi samfunnet fungerer sånn.
  Utover dette så er det forbudt ved norsk lov å gå med finlandshette rundt i byen, så hvorfor er det greit med niqab?? Hadde jeg vært bankraner skulle jeg brukt niqab i stedet for finlandshette for å forvirre. Jeg har ingen interesse av å snakke med noen som ikke gidder å vise meg ansiktet sitt. Hijab har jeg ikke noe problem med, så det er sagt. Det er til og med ofte fint. Eller hva med en lærer, som har hatt samme elev i mange år, men aldri sett ansiktet hennes. Læreren vil jo da ikke kjenne igjen elevene når de møtes på gata??

  ReplyDelete
 50. Synes det forresten er bra at noen gjennomfører et "vitenskapelig" prosjekt for å finne ut hvordan det er å stenge alle helt ute.

  ReplyDelete
 51. Hva med å vise respekt for det landet man bor i og landets kultur og tradisjoner?(i dette tilfelle Norge) Det gjøres ikke når muslimske kvinner kler seg i niqab,burka og hijab. Tenk om alle skulle dekke seg til? er det ett slikt samfunn vi vil ha?

  ReplyDelete
 52. Jeg skulle akseptert dette plagget hvis også menn i Islam måtte ikle seg det. Først da ville jeg anse det som ett ønske om å beskytte seg fra interesse fra det motsatte kjønn, fremfor det jeg idag tror det handler om, en sterk kontroll av kvinner fra sjalu mannfolk. Det at bare kvinnene må skjule seg, og dermed står som ett symbol på at menn blir som dyr med en gang en kvinne viser sin attraktive side er kvalmende og dyrisk. Slikt tankesett vil jeg ikke akseptere her, norske menn er ikke dyriske sexj*vler, og islam skal ikke få dra slike løgner inn i ett friskt samfunn med sine stygge plagg.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muslimske menns ære sitter mellom bena på kvinnene deres, uavhengig av om disse kvinnene er deres mor, søster, datter, barnebarn, kusine osv. Disse plaggene er ikke laget for annet enn å undertrykke kvinner, basert på et kontrollbegjær som stammer fra primitive muslimske menn med så liten selvkontroll at de ikke maktet å holde snurrebassen innafor buksesmekken bare de så litt hud på en kvinne.

   Hadde disse mannfolka hatt bittelitt fornuft innabords, hadde de heller oppfunnet et kyskhetsbelte for menn og utstyrt seg selv med det. Gjerne ett med evig lås på.

   Delete
  2. Leter forjeves etter en "like"-knapp her.. :)

   Delete
 53. Påby niqab, hijab og burka. Da kan vi se hvem som er ekstrem muslim og holde oss unna dem. Jeg synes det er bra at fler jenter tar på seg uniformen, de viser hvilke familier som bør være under oppsikt. Stå på, vi er takknemlig for det dere gjør.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Seriøst? Ved å påby niqab, hijab og burka måtte ALLE kvinner, inkludert alle etnisk norske, måtte gå kledd i disse plaggene? Dermed må da alle kvinner, etter ditt utsagn, være ekstreme muslimer?

   Dette utsagnet ditt mangler jo en ganske stor forståelse for rasjonalitet.

   Delete
 54. Muhammed, eller Muhammed ibn Abd Allah, (født ca 570, død 8. juni 632 i Medina) var en landeveisrøver, morder og barneovergriper.

  ReplyDelete
 55. Problemet med niqab er synet islam har på oss kvinner som IKKE bruker det. vi er vantro horer som bare kan voldtas, så løssluppne som vi er som våger gå i annet enn heldekkende sort telt. å gå rundt å proklamere at vi andre ikke er elsket av Gud/Allah og vi vil brenne i helvete, det er så stygt at jeg har ikke ord.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt enig! islam er svært diskriminerende overfor alle ikke-muslimer, og da særlig ikke-muslimske kvinner. En mer menneskefiendtlig og faktisk også rasistisk holdning til andre mennesker som det man finner i islam, finnes ikke. islam har mye til felles med nazismen slik sett.

   Delete
 56. La folk gjør hva de vil, herregud!!! Dere vil ikke ha likt hvis folk begynte å kritisere dere for deres klær! Hva har skjedd med friheten til å velge?? Ikke rart at det er krig i verden!

  ReplyDelete
 57. Det er også en hersketeknikk å påstå at så lenge man ikke er den personen man vil "etterlikne" så kan man heller ikke sette seg inn i hvordan det føles å bli stigmatisert. Forøvrig mener jeg at pønkere nettopp ikler seg sin konforme uniform for nettopp å proveosere i samfunnet. Nettopp for å få den oppmerksomheten som du finner ubehagelig. Det å skille seg ut, vil alltid medføre ekstra oppmerksomhet og det er jo det vedkommende ønsker. En person som går med niqab er vel heller ute etter å skjule seg selv og dette skaper ingen oppmersomhet der vedkommende etnisk kommer fra. Fordi det er helt vanlig der og man er bare en av resten. I Norge derimot, er dette uvanlig og det blir derfor oppmerksomhet rundt dette. Helt naturlig at det fremmede skremmer og føles ubehagelig. Spesielt når man ikke engang kan se hvem det er.

  ReplyDelete
 58. Elisabeth S. Moens opplevelse av niqaben er ikke så annerlees enn hva som beskrives i enkelte bøker skrevet av ekte niqabier. Anbefaler bl.a å lese den internasjonale bestselgeren, "Princess" (The true story of life inside Saudi Arabia`s royal family). Gir mye forståelse. Sammenligningen med punk-ismen er dessuten ikke helt reell, da det fremdeles er et ansikt med uttrykk under hanekammen..

  ReplyDelete
 59. Kan noen fjerne Bente her fra?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Å nei, hvem sine idiotiske kommentarer skal jeg le av da?... så trist at voksne ikke kan gjøre seg opp egne meninger, men skal bare sitte her og bekrefte alle andres.

   Delete
 60. Jeg har ingen ønsker om å forby noe som helst så lenge det ikke skader andre. Jeg ønsker heller ikke å fortelle noen hva de skal gå med. Det jeg sier er at de effektivt stenger seg ute fra samfunnet ved å ikle seg noe som tar bort en rekke av de viktigste kommunikasjonsmidlene man har.

  Som annengenerasjons innvandrer av en muslimsk familie er jeg mer opptatt av at vi skal jobbe for kvinnefrigjøring enn å rygge oss inn i fremtiden. Jeg syns oppriktig synd på alle dem som mener at dette har noe som helst med religion å gjøre og ikke gjennomskuer det som det maktmidlet det faktisk er.

  Jeg syns også sammenligningen med punk er veldig søkt. Her snakker vi ikke om plagg som viser noe om en person, men heller et plagg som skjuler noe. Hvordan skal man bli endel av et samfunn man holder seg skjult for?

  For integreringens del håper jeg dette er en kortvarig ting som går over før den har begynt. Kvinner, søstre, døtre nå er det på tide dere klatrer ut av skyggen fra deres menn og tar grep for å kunne bidra til deres nye samfunn, som gode venner, arbeidstakere, naboer, kjærester osv.

  Uansett må det være kvinnene selv som velger hva de skal gå i og hvordan de skal leve. Jeg kan bare håpe at de velger å kaste Niquaben og vise seg for oss.

  ReplyDelete
 61. Dette burde få åpne øynene til mange her...
  Jeg er ydmyk og takknemlig for det du skrev her, og jeg har stor respekt for deg

  ReplyDelete
 62. Hijab kan jeg akseptere uten problemer. Men fullstendig tildekking? Nei. Jeg vil slippe å forholde meg til 2 øyne eller et stykke tøy. Jeg vil se hvem du er. Gi meg EN god grunn til å gå med burka eller niquab? Dekke seg til for ikke å friste mannen? Er ikke det hovedårsaken? Har ikke mannen ansvar for å kontrollere seg?
  Jeg er vokst opp i en kristen menighet. Der er det vanlig at kvinnene dekker hodet sitt under gudstjenesten. Dette i følge bibelens ord. Derfor støtter jeg de som SELV ønsker å bruke hijab. Men det stopper der. Ingen kvinne har ansvar for å vekke mannens lyster! Gud legger ansvaret for "urene tanker" på den som tenker dem.

  Og om Norge ikke er akseptabelt for muslimer - eller andre religioner/livssyn for den del - er det ingen som tvinger dem til å være her! Når jeg som etnisk Norsk leser innlegg fra ikke-vestlige menn (har til gode å lese slike ting fra kvinner) som omtaler oss Nordmenn som skitne, dyr, svin... Hva i alle dager gjør disse individene her? Reis til et land som passer deg bedre! Ikke tro at du kan omvende Norge til et samfunn der dine håpløse meninger får styre agendaen!

  Jeg tar imot alle muslimer som ønsker å leve her, respektere samfunnets levesett og forholde seg til samfunnet slik det er, hjertelig velkommen! Jeg skal respektere din religion og støtte din rett til å leve etter den - men da MÅ du tilpasse deg samfunnet! I motsatt fall: reis vekk.

  Eksempel: det var en større debatt om Hijab i politiet. Mitt svar er: nei. Om din religion ikke tillater at du går i en bestemt uniform, får du finne noe annet å gjøre. Jeg drikker ikke alkohol, og min religion tilsier at jeg ikke skal delta på utelivet. Ergo kan jeg ikke bli bartender. Og det har jeg akseptert for lenge, lenge siden!

  Burka og niquab er to plagg jeg ikke ønsker i samfunnet. Dere må gjerne bruke plaggene i moskeen eller under gudstilbedelse - men det må stoppe der.

  Heldigvis tilhører jeg en religion der jeg kan sitte ved siden av en fremmed kvinne og lytte til Herrens ord. Jeg klarer å holde fokus på hva Gud vil si meg selv om denne kvinnen sitter ved siden av meg. Er muslimske menn virkelig så kåte at de ikke klarer å legge band på seg?

  ReplyDelete
 63. Velskrevet og tøft innlegg!
  Jeg er dog skakad av kommentarene. Er det virkelig slike mennesker jeg sitter på bussen, på restaurant, på jobb og andre steder sammen med? Da er det de som er det skremmende element. De som skjuler de forferdelig stigmatiserende tankene sine bak mainstream velkledd!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er søtt og se en liksom "tolerant" person som deg forsvare det intolerante, går du også i forsvar for Stalin og Hitler din jævla hykler som til og med påberoper deg ordet demokrat!

   Delete
  2. Hjelpe seg for et forferdelig sinne man kan hjemme bak en anonym kommentator-rolle. Som sagt, dette er skremmende!!!

   Delete
 64. hei jeg er for at folk skal kunne være anderledes og være hvem de er men er er i mot niquab på grunnav at det har med komunikasjon og gjøre. ansikt er viktig det sier hvem vi er og hva vi føler. ansikt gir oss en edentitet og mennesker blir urolige og ukomfertable når vi ikke kan se en annen persons ansikt (det er selvfølgekig de som ikke blir det)

  når det gjelder Hijab så er det greit det er et hodeplagg. men hvis du er en plass som sier at alt hodeplagg skal av hetter huer og slik så skal også Hijag av på lik linje.

  når det gjelder Hijab i poleti så er jeg i mot at all relegiøs eller livs syn vises på uniformen til poletiet. det skal være nøytralt. men dette er det jeg menner

  ReplyDelete
 65. "Ikle seg andre" er skrevet av en jente som klarer å bevege seg utenfor(og rundt) boksen. Veldig bra skrevet.

  Bente: Du forsto ikke budskapet når du kaller det innholdsløst, selv om det veldig tydelig.
  Hvor innholdsrike er dine innlegg her? Har du tenkt over det?

  ReplyDelete
 66. Dere som babler om hvor mye dere er imot niqab og burka. Hvor mange har dere egentlig sett ikledd dette? Dere snakker som om det er et stort samfunnsproblem at noen dekker seg fullstendig. Det er latterlig. Forresten så går "Ikle seg andre" mye dypere enn et klesplagg som, Batcheeba, skriver. Du ser alt med dine øyne basert på din kulturelle identitet , ditt politiske ståsted osv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg har sett en drøss av niqab-kledde, så what?

   Man trenger ikke å ha sett en eneste en for å fordømme plagget og bruken av dette.

   Delete
 67. Pent skrevet, kjære Batcheeba, men utrolig mye grums i kommentarfeltet. Takk til alle som orker å si i mot rasismen og fremmedfiendtligheten, både i denne tråden, og på nettet generelt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du innbilder deg ting.

   Hvor er rasismen du mener det er utrolig mye av i dette kommentarfeltet?

   Du prøver bare å skaffe deg litt cred for å være "anti-rasist", har sikkert ikke lest mer enn 2-3 kommentarer engang, din jævla poser.

   Delete
  2. Rasisme? Det er ikke det minste rasistisk å være imot islam! islam er ingen rase, muslimer er heller ingen rase.
   Og fremmedfiendtlighet? Nei, det er ikke snakk om noen fremmedfiendtlighet eller fremmedfrykt! Det er over 40 år siden de første muslimene kom hit på turistvisum og lot være å dra hjem igjen, så muslimer og islam kjenner vi bare så altfor godt til, dessverre.

   Vi er mange som har fått muslimer og islam langt tettere inn på livet enn vi setter pris på. Selv har jeg opplevd å bli utsatt for krav om tilrettelegging for muslimers religiøse regler i jobben min. Hadde dette vært i et muslimsk land hadde det vært helt ok. Men dette skjer i ikke-muslimske Norge, og det aksepterer jeg IKKE! Jeg finner meg ikke i å måtte tilrettelegge for muslimer så de kan følge både ramadan, klesskikker og andre muslimske skikker! Det får de gjøre hjemme hos seg selv og ikke kreve at JEG skal tilrettelegge noe som helst. Ingen andre religiøse grupper kommer med noen krav om tilrettelegging i det hele tatt. Hvorfor i all verden skal muslimer ha særbehandling? Nei takk!

   Nå har jeg fått nok av utakknemligheten jeg fikk i retur da jeg i begynnelsen etterkom kravene deres. Nå er det pinadø slutt! Nå får muslimene gå et annet sted, eller flytte herfra, for jeg nekter å etterkomme noen som helst krav fra dem!

   Delete
 68. Du kristne som ikke drikker og ikke kan jobbe som bartender. Det er pga religiøse grunner, ikke fordi samfunnet har bestemt det. Hijabdekkede kvinner får ikke jobbe i politiet, pga samfunnets bestemmelser. OK, du kan ikke jobbe som bartender fordi det er alkohol der, noe du som religiøs må holde deg unna. Men det står verken i Koranen eller Bibelen at man ikke kan jobbe i poliet. Det er samfunnets oppfinnelser. Ikke sammenlign, det er alt jeg ville si :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En kvinne som ikke kan jobbe i politiet pga hun må bruke hijab, velger jo da av relgiøse grunner å ikke bli politimann. Her er det du som må tenke deg om. Står vel strengt tatt ikke i bibelen eller i koranen at man må gå med slør eller ikke jobbe med alkohol.

   Delete
  2. Det er UNIfromsplikt i f.eks politiet, det er IKKE valgfritt hvordan en polibetjent skal se ut, lær deg spillereglene foruten å komme med en dumbass begrunnelse!

   Delete
 69. Kjempe bra blogg!!:D

  ReplyDelete
 70. Synes den naiviteten som forfatteren av denne bloggen viser, er utrolig. Det samme gjelder for et stort antall av de som svarer med sine innlegg. Det at dere kan sitte å fjase over dette temaet skyldes bare en ting, og en ting alene. Kvinner og menn har i fellesskap gått sammen for å kjempe for kvinners rettigheter til å være individer i samfunnet. Til å gå kledd slik de vil. Å få muligheten til å tjene sin egen lønn som arbeidstager. Til å vise frem kroppen sin, hvis man ønsker å gjøre dette. Til å ha et liv som individ. I stedet for å prate tøv om hva man kan gjøre i Norge med og uten Niqab gå heller hen og oppdater dere på hvordan kvinner lever i de landene hvor dette plagget er tvang. I disse landene kan man drepe kvinner som ikke underkaster seg det mannsdominerte samfunnet uten å bli straffet for det. Det skjer faktisk hver eneste dag. Niqab er et symbol for denne menneskefientlige kulturen, hvor en religiøs elite skal hevde makten sin gjennom å tvinge alle til å leve etter en religiøs tvangsmoral, som knebler ethvert forsøk på kritikk eller selvstendig tanke i det offentlige rom.

  Det som provoserer meg mest i denne saken er følgende: De som kjemper for at Niqab skal være et symbol på frihet, har det samme trangsynet ovenfor andre, som de selv hevder de kjemper imot. Hvis muslimer i Norge forventer at deres kvinner skal kunne gå rundt i Niqab uten å bli møtt med fordommer, bør de selv spørre seg om hvordan en norsk jente hadde blitt sett på om hun spaserte gjennom Grønlandsområdet kun iført bikini.

  HVa feiler det dere egentlig? Hvorfor denne viljen til å støtte et system som til de grader forakter alt dere står for?

  ReplyDelete
 71. Takk for et kjempe fantastisk innlegg...Utrolig at noen tør å skrive om sånt...Jeg er muslim selv, og bruker ikke hijab...det er også litt vanskelig for meg å skjønne hvorfor folk går med niqab...Men la oss være ærlig... hvor mange tusener ser dere i Oslos gater som går med det, og hvordan kan de være skadelig for Norge og normenn? I mine snart 10 år i Norge har jeg toppen sett 2 kvinner med niqab. Normenn har alltid vært og vil fortsette å være en dømmende nasjon...og de vil alltid finne noe å henge seg på...Beklager, det er ikke meningen å være dømmende selv...men sånn er realiteten dessverre. For min del kan folk gå med det de vil og tro på det de vil...jeg elsker kristne og jøder, og ateister like mye som jeg elsker muslimer...jeg er av den typen menneske som resepekterer alt og alle. Det at jeg aldri har skjønt poenget med niqab gir ikke meg rett til å se ned på de som går med det. Artikkelen i VG var mer frastøtende enn støttende...den inviterer til mer avstand, og mer hat enn det motsatte...vet ikke, det kan hende det var hele poenget med artikkelen.

  Og Bente, gjør meg en kjempe stor tjeneste og ikke kommenter innlegget mitt...takk på forhånd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saken er at i Norge bryr vi oss om kvinners rettigheter og hvordan blant annet unge muslimske jenter har det når de vokser opp i Norge.

   Selv om vi, den norske majoritetsbefolkningen, ikke tar personlig skade av at enkelte mennesker dekker seg til, er vi solidariske nok til å bry oss at utviklingen i likestilling går i riktig retning, også for muslimske jenter.

   Du ser på det som om vi er dømmende mot muslimer generelt, eller mot ting som er fremmed, men dette er bare noe du har hørt fra media, politikere på venstresiden og innvandrerorganisasjoner.

   Vi som fordømmer niqab og ser ned på kvinner på bruker de av fri vilje, forsvarer egentlig bare muslimske jenter som deg, som er så heldig at du ikke opplever et krav om å dekke deg til.

   Selv om man godt kan si "kan vi ikke bare alle være venner og respektere hverandre?", så er det faktisk ikke slik verden fungerer. Niqab som plagg og symbol fortjener ikke respekt eller aktelse, og de menneskene som bruker og liker bruk av niqab ville nok ikke nølt et sekund med å tvinge deg til å dekke deg til også, hadde de hatt muligheten til dette.

   Delete
 72. Man dannes som menneske i den andres speilbilde, dvs i den andres reaksjon på hva du gjør og hvordan du håndterer dette, og hvordan du sender dette tilbake til den andre som igjen viser sin raksjon på dette osv. Som alene kan man ikke dannes, jfr gjenfunne utsatte barn i skogen. Å prøve ut en annens identitet på denne måten er å prøve å se seg selv som en annen. Man leser din nye identitet i den andres speilbilde. Man ser den andre med sin nye persona, dvs den maske vi alle møter verden med. Dette er en sterk utprøving, som er nyttig å prøve ut, da erfaringen av dette ikke ofte kommuniseres på denne måten. For mange er niqab et hinder for den normale kommunikasjon, speilingsmønsteret jeg først skrev om, som er innlært fra vi er nyfødte. Det er i denne "verden" niqaben vandrer inn i. Det er ikke rart det blir kaos for den enkelte.

  ReplyDelete
 73. må du få av deg skylappene... tøyet ditt og "pønkere" sånn sett er jo frivillig å en måte å uttrykkeseg selv å sin egen stil.. niqab osv er ikke annet enn kvinneundertrykkende å det burde du jammen vite synes jeg..det er den beste måten muslimske menn har til å undertrykke sine kvinner..og i 98% så er den garantert ikke frivillig..de få som bruker den frivillig osv er jo blitt hjernevasket fra fødselen av..hele islams kvinnesyn å undertrykkelse av kvinner er kvalmende å hører hjemme i en stein hule på 1300 tallet!heia frankrike som er et foregangsland som har forbudt dritet..og du som skriver hjijab kledde kvinner ikke kan jobbe i politiet pga tøyet..tøyet er jo en ting,hadde du sagt for no når noen med niqab kom i mørket å sku arrestere deg ;P æ hadde blitt skremt..åsså må du huske at muslimske kvinner kan ikke ta på andre menn hvis e husker rett.. så hvordan skal de kunne jobbe som politi når de ikke kan berøre mannfolk ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 98 % har du gjort egne undersøkelser? når du kommer med sånne usaklige kommentarer så synes det er best å basere det på noe reell... Når du bruker en sånn setning som " det hører hjemme i en stein hule på 1300 tallet" får jeg et godt inntrykk av hvor saklig du er uansett.

   Delete
 74. Niqab er et hån mot hele menneskeheten, den er et hån mot samtlige religioner også Islam, og du bedriver ren gudsbespottelse foruten at du er et kjøtthue og en idiot uten sidestykke.

  ReplyDelete
 75. Niqab forkjemperne kjemper for frihet gjennom å få aksept for et plagg som symboliserer tvang av ekstreme proposjoner. Latterlig!! Er bare i nisselandet Norge man kan finne på å oppføre seg så naivt og virkelighetsfjernt. Hva blir det neste? Skal de som har lyst til å ikle seg brune skjorter med hakekors bandolær på armen få spankulere rundt i det offentlige rom fordi dette er et symbol på frihet?? Til bloggforfatter, og de som støtter synet om at Niqab bør være tillatt; Dere er svikere mot alt som representeres av demokratisk fihet. Denne friheten er betinget. Den er ikke frihet i den forstand at alle skal få gjøre som de vil. Det er en frihet under ansvar, og betinger at de som utøver friheten har en forståelse for hva et demokrati innebærer. Skal man hevde demokratiske rettigheter, bør man selv være en tilhenger av demokrati. De som ikler seg Niqab og forsvarer dette plaggets verdi som frihetssymbol gjør ikke dette ut fra en forståelse av demokratiske prinsipper. De vil gjerne nyte godt av friheten under demokratiet i Norge, men de hater alt dette systemet står for. Jeg tror ikke mange av debattantene helt forstår hvoran de fleste muslimske menn ( og sikkert mange kvinner ) ser på dere under fasaden. Vantro, umoralske, svake, naive. Hvis en muslimsk jente tar med seg en norsk gutt hjem, hva tror dere vil skje? Bodskam! Men det er helt ok at gutten i familien tar med seg ei norsk jente..

  Tenk dere om!

  ReplyDelete
 76. Helt ærlig dere som kommenterer bullshitt har null liv;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt ærlig, din kommentar forteller oss du er en arbeidsledig tosk!

   Delete
  2. Ja, det er jo de som går og leser så mye bullshit i andres blogg.

   Delete
 77. Knakende godt svar på helgens mest forutinntatte jorunaliststunt !

  ReplyDelete
 78. Hva vi ser av oppførsel fra disse muslimene her i Norge er utrolig frekt. De kommer hit for å snylte på landet vårt, nekter å tilpasse seg kulturen her.
  Vi har ikke bruk for folk som knapt kan lese og skrive. Familiene fungerer heller ikke, når mor er analfabet (særlig gjelder dette somaliere). Barna opptrer i gjenger og begår kriminelle handlinger. Store områder av Oslo er overtatt av disse. Norske familier må flytte ut av områder de kanskje har bodd hele livet, eller i flere generasjoner. Norske barn blir mobbet og plaget på skoler i disse bydelene. Forferdelig at nordmenn må flykte i sitt eget land for å unngå kriminalitet og forslumming.

  Send dem tilbake til ørkenen eller jungelen hvor de hører hjemme. Mange - spesielt somaliere mangler totalt evne til å bo i et sivilisert samfunn. Mennene er som dyr, bare de ser ei dame som ikke er tildekket, så tror de at de bare kan gjengvoldta henne. Fy skamme.
  Oslo var på 1970- tallet en fredelig, trygg, ren og fin by. Nå er store områder der en slum, takket være ukontrollert innvandring fra underutviklede land.

  Det er ingen som har invitert disse analfabetene hit. Gjør oss en tjeneste. Dra hjem dit hvor dere hører til. Dekk dere til . La oss få være i fred! Den norske stat kan sikkert betale enveisbilletter for å bli kvitt dere!
  Hilsen Kari

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joda Kari det er problemer ved innvandringen, men du bør være litt mer presis i språkbruken din slik at du unngår å tråkke folk unødvendig på tærne.

   Nå handler denne debatten om niqab bruk så da er det greit å holde seg til det temaet og ikke trekke inn 10 andre problemer.

   Det er mange muslimer som ikke fortjener noe av denne kritikken du fremsetter her, og mange somaliere som ikke passer med karakteristikkene dine.

   Delete
  2. Okay Kari. Jeg vet ikke hvem du tror du representerer, men det er i alle fall ikke meg. Utifra det du kommer med her, vil jeg heller ha DEG i ørkenen eller jungelen enn innvandrere. Makan til idiot.

   Slike som deg ødelegger enhver saklig diskusjon og tar den ned på barnehagenivå. Trekker ut noen utvalgte gullkorn fra teksten din:

   "Disse muslimene."
   "Kommer for å snylte på landet."
   "Nekter å tilpasse seg."
   "Analfabeter."
   "Gjenger."
   "Nordmenn må flykte fra store områder i Oslo som er OVERTATT av kriminelle gjenger."
   Send dem tilbake til ørkenen eller jungelen."
   "Innvandrermenn er som dyr."


   Dette er det største våset jeg har hørt. Til og med verre en våset Batcheeba har lirt av seg i denne bloggen og det sier endel. Hvor i huleste er de moderate i denne diskusjonen?

   Delete
  3. Er mange moderate i denne diskusjonen. At en enkelt litt rabiat kvinne kommer med fordoms-registeret sitt er vel ikke representativt for diskusjonen som helhet.

   Delete
 79. Motbydelig plagg fra en motbydelig ukultur.
  Hadde islam vært så forbaska bra som muslimene vil ha det til hadde ikke landene de er i flertall i vært så skakkjørte og onde. Og vi ville iallefall ikke hatt så mange av dem her i vesten som de hater.

  Religion er roten til alt vondt her i verden.

  ReplyDelete
 80. Dere som snakker tull om at utlendinger ødelegger landet deres, skitner til og alt det der. Har dere glemt 22. juli? En ETNISK NORSK mann bombarderte regjeringsbygget, og drepte mange ungdommer. Er dere helt skrudd eller? Hva skjedde med "å holde sammen"?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så pga en enkelt persons handlinger så kan man ikke uttale seg om de aspektene som er elendig med innvandringen til Norge?

   Du er et fjols.

   Delete
  2. DIN HELVETES IDIOT, DET ER KNAPT EN POSTING HER INNE OM UTLENDINGER OG OSS, DET DEBATTEN DREIER SEG OM ER MENNESKEVERD NOE _DU_ ÅPENBART GIR FULLSTENDIG FAEN I SAMMEN MED ANDRE VENSTRE-EKSTREMISTER DIN FORBLÅSTE GRANDIOSE METASKRULLING!

   Delete
 81. Alle for lov å gå i ka dem vil, saken her handler vel ikke helt om det. I hver land finnes sine regler. Det handler heler ikke om demokrati fordi den begrepe er så varierende. Reglene satt opp av samfunnet. Dessvere så blir man ikke alltid tiltrykket av det man sje som eks. niquab. Dem velger det frivilig fordi sånn er reglene hos dem. I landet her er man mer åpen og vil ha den type komunikasjon med hverandre som er mer "åpenbar". Øye kan fortelle mye om smil og følelser men det er ikke det samme uansett, det er upersonlig på en måte. Dem kan bruke dem så mye dem vil for eksempel hjem men dem kan ikke begyne å kreve å bruke det på jobb, som for eksempel spesiel politi uniformen eller noko lignende. Det finnes reglene for alle, og jeg sjer ikke koffor noen skal bli annerledes pga demers religion. Reglene gjeldes for alle!!
  Og når du reiser til Øst, sier med enn gang at eg tar ikke alle land under samme ting, men i mange dem krever at kvinner som kommer fra utlande skal kle seg som det passer til samfunnet i det landet eller så kan dem bli voldtatt eller bli sett som på en h***.
  Norge har sin egen demokrati, men her i landet folk glad i Norge og har sine kriterie dem vil leve etter. Og vi som kommer fra andre land kan ikke begynne å kreve noko. Dette er ikke vår land vi bør ikke akseptere eller bli enig men vi bør respektere og føle reglene sm ble satt av samfunnet. Vi har ikke krav på noko her vi er gjester, Norge er snill nok til å gi oss nye og tryg plass å bo!!! Norge føler veldig synd på alle rund men på tide at Norge fokuserer seg på sine egene også som Frankrike gjort. Man må sje på verden fra alle siden og godkjenne verden man lever i. De som går med niquab vil ikke sje lenger enn det dem veit er godkjent av religion dem tilhøres til. Dem kler seg sånn og gjør som dem gjør fordi dem veit ikke bedre dem kanksje ikke tørs å gjøre noko bedre pga presset fra familien om å holde seg til som er normalt for dem. Derfor dem kler seg som dem gjør av respekt til religion, familien og tradisjoner. Og med det dem lukker seg fra resten av verden som vil ikke forstå eller godkjenne dem.

  ReplyDelete
 82. Sjekk, Christoper Hitchens, God Is Not Great, how religion poisons everything (1-2)

  http://www.youtube.com/watch?v=fHmQZwP-cBQ
  http://www.youtube.com/watch?v=W9rGhUFJhWY&feature=related

  dailyhitchens.com

  ReplyDelete
 83. Jævla tullinger, begynner å klage på at folk med niqab skal ut? Folk går nakene per dags dato, men ingen sier noen ting, men fordi man er dekket så har man 0 rettigheter og skal ut? Jævla klovner

  ReplyDelete
  Replies
  1. De som ikke liker å bli sett ned på for bruk av niqab kan like gjerne reise ut, ja.

   Hvis man bruker niqab så er man jo rimelig konseverativ/fundamentalistisk, er det ikke uansett bedre å bo i et muslimsk land, der man virkelig kan få oppleve å bli undertrykt av strenge mannlige muslimer?

   Delete
 84. Kari representerer bare de som har fjernet det heldekkende hodeplagget slik at de ser omgivelsene. Men for all del, humanister, antirasister, sosialister: Dere må gjerne fortsette i vrangforestillingen om det kulturelle mangfoldet som skal inkludere alle. Har bodd i Oslo i 15 år, og nå flytter jeg heldigvis ut til områder hvor vi ikke lar disse menneskene ta over noe som helst. Volden, fordervelsen, gjengene, kriminaliteten, voldtektene.. alt som har skjedd av utvikling i Oslo i løpet av denne tiden, og forvandlet byen fra en trivelig plass til en pøl..

  Dere får det som dere vil. Synes synd på barna deres som skal vokse opp i denne dritten.

  ReplyDelete
 85. Og til deg over meg som breker om rettigheter for de som har niqab. Du er en hykler av verste sort. Når bryr muslimer seg om andres rettigheter?? De hater og ser ned på alt Norge står for, men vil gjerne ha privilegiene som følger med et moderne demokrati. Hyklere...

  ReplyDelete
 86. Veldig bra skrevet, du skal ha ros for at du kom frem med dine meninger, for meg virker ting helt håpløst at denne debatten rundt Niqab, islamisering bla bla vil aldri ta slutt. Og med tiden vil det føre til at flere Breivik vil komme frem noe som er skremmende. at man ikke skal få lov til å ytre sin religion og mening i et ytringsfrihets land er også komisk, på den ene siden snakker man om ytringer og på den andre siden om at muslimske damer går med niqab osv, Takk til alle de dujmme tapere i samfunnet som verken har klart å stå for sin egen religion og tro og kultur skal komme og peke på de som har sterkere tro og praktiserer det. Hvorfor kan ikke menneskewr bare godta at det er forskjelige tro iverden og man har forksjellige måter å følge religionen sin på. Taliban er en mongo gruppe som har skapt dette hatet og al qaida, men det samme har NDL og de andre RIDDERNE / TAPERNE gjort, hva er forkjellen? om man har mere baller til å sprenge seg selv i lufta er like dum og phsykopatisk en å ha en gruppe som kaller seg for NDL, NAZIER osv....da er alle terrorister ikke bare de Usa kaller terrorister for.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så lenge det finnes grupperinger av muslimer som nekter å integrere seg så vil det SELVFØLGELIG alltid være diskusjon rundt muslimer.

   Kle på seg niqab og forvente at alle skal ta det med et smil? Tåpelig.

   Moens artikkel i VG var en helt ok artikkel, men det er din helt, bloggeren her som forsøker å si til Moen at hun ikke hadde lov til å uttale seg på den måten hun gjorde.

   At du støtter henne i at hun ikke hadde lov til å uttale seg på den måten, viser at det er DU som er den største undertrykkeren, som ikke ønsker at religionskritikk skal forekomme.

   Hvorfor kan ikke du bare godta at religion for alltid vil være utsatt for kritikk? Er det farlig å kritisere religion?

   Det er du som er taperen her, du forstår tydeligvis ikke hva som er problemstillingen en gang, men uttaler deg likevel som om muslimer er ofre og nordmenn er hatefulle rasister og vi skal holde kjeft om hva vi synes om niqab.

   Hvorfor tar du deg ikke heller 5 minutter og argumenterer for muslimske kvinner som blir tvunget til å dekke seg til, til å gifte seg med fetteren sin, til å ikke ha forhold med ikke-muslimer +++++?

   Jo, det skal jeg si deg, FORDI DU DRITER LANGT FAEN I JENTERS RETTIGHETER, MEN BRYR DEG BARE OM AT ISLAM IKKE SKAL BLI KRITISERT DIN JÆVLA HYKLER!

   Delete
  2. Det er vel INGEN som har mer til felles med nazister enn religiøse dogmatiske undertrykkere som deg, til og med jødehatet bærer du og dine helvetes konservative radikalistjævler felles med høyre-ekstreme samt venstre-ekstreme. Så din hykleriske vattnisse, den ytringsfriheten du trykker til ditt bryst dem forsvarer du kun når de korrekte ekstreme meningene sammenfaller med dine egne. Standarden for en meningsfascist med sterke sociopatiske trekk.

   Vi har IKKE hatt kvinnekamp i Norge fordi vi lar kvinnene våres i stikken, imotsettning til avskum som DEG, Pål Steigan og Tore Tvedt, dra helvete med de avskylige meningene dine!

   Delete
 87. Tenkte at det var på tide med en "Godt skrevet" kommentar igjen. Det var mange sinte her.

  Godt skrevet

  ReplyDelete
 88. La mennesker få gå i hva de vil !
  Så lenge det er likhet for loven så kan dette ikke være noe problem.
  Jeg selv har alltid ønsket å gå rundt på kjøpesentere, på KarlJohan og Aker Brygge iført kun slips og susp. Det må vel også være mulig ? Hvis ikke er det motsatt diskriminering !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, forsåvidt enig! Men det er ikke noe som heter likhet for loven. Jeg kunne godt tenke meg å begynne å bruke finlandshette på heltid. Tror nok jeg hadde fått noen reaksjoner på det. Og kunne glemt å f.eks. søke jobb. Men dette er jeg klar over, og kan da eventuelt latt være å ha på finlandshetten på jobben.

   Delete
 89. Jeg synes Elisabeth Skarsbø Moen fikk frem et veldig godt poeng med artikkelen sin: næmelig av niquab ikke hører til i et vestlig land som Norge. Bruker noen det i Norge har de seg selv å takke for å ikke bli en del av samfunnet, og man viser at man ikke er i stand til å tilpasse seg sine omgivelser på en funksjonell måte. Det plagget hører rett og slett ikke til her.

  Hun gav min mening om niquab en stemme.

  ReplyDelete
 90. Jeg synes dette innlegget, spesielt mot slutten, oser for mye av kulturrelativisme. Jeg tipper at hvis niqab ble bært av etnisk norske kvinner på Oslo vestkant, med en tilsvarende begrunnelse mtp. dydighet, at det er hennes ansvar å ikke vekke syndige tanker hos mannen etc., ville du ikke hatt noe problemer med å kritisere skikken. Du ville heller ikke være så snar med å trekke paralleller mellom niqab og punk-kultur, ettersom niqab også av kvinner som selv bærer det, gjerne begrunnes med underkastelse (for Gud). Det motsatte av hva punken sto for. Vi må kunne diskutere symbolikken og uttrykket i en klesskikk, uten og relativisere det ihjel, det handler rett og slett om å ta de som bærer et plagg på alvor. Å la seg provosere av en pønker er å ta ham på alvor. Å gå inn i en åpenhjertig diskusjon om niqab, der man ser at denne skikken, akkurat som kvinnelig omskjæring er en form for kontroll av kvinners seksualitet, er å ta både de som bærer niqab, og de som deler deres kultur, men har valgt å ikke gjøre det, på alvor.

  Å bære en niqab er så ekstremt i retning tildekkelse som det er mulig å komme. Tilsvarende ekstremisme i motsatt retning ville være å gå splitter naken gjennom Karl Johans gate og overalt ellers, innendørs, utendørs, på jobben, offentlige kontorer etc., ikke som en éngangs foreteelse, parade e.l. men hver eneste dag. Å gjøre det til normalen. Jeg ville gladelig støttet enhver kvinnes rett til å gjøre dette, jeg synes det er forkastelig at det forbudt, men det er ikke poenget. Ville de muslimene jeg ser i nettdebatter nå, inkludert Leyla Hasic, som krever rett til å tildekke seg uten å få kritikk, også gå i bresjen for kvinners rett til å kaste hele sulamitten på bålet? Vil vi snart få se en niqab-kledt kvinne med ropert (eller CAPS-LOCK) rope ut om kvinners rett til å gå splitter pine nakne over alt? Jeg tror ikke det. Alt i alt må vi akseptere at de mange krav og normer om tildekkelse av kvinner, om de er kulturelle eller fra koranen, handler om kontroll av kvinners seksualitet, og vi må kunne reagere mot normer som er for strenge, og mot de som velger gjennom sin klesdrakt å demonstrere en ekstrem posisjon i spørsmålet. Det må kunne gå an å diskutere hvor grensene bør gå, uten å relativisere alt ihjel. Når det er sagt, må selvfølgelig alle, enten de vil gå i niqab eller g-string, få lov å være kledt som de vil. Mye, kanskje det meste i innlegget ditt er jeg enig i, det er bare den relativiserende tonen, spesielt mot slutten, jeg reagerer på.

  ReplyDelete
 91. Fantastisk skrevet. Det skulle sannelig vært flere med slike meninger som dine. "thumbs up!"

  ReplyDelete
 92. Breivik er din idol , du tenker som han ... skummelt, skremende...

  ReplyDelete
 93. Det BESTE innlegget jeg har lest på lenge. Du uttrykker alle mine følelser - bare hundre ganger bedre (ikke dårlig gjort, hehe). Tusen takk for at du gir meg tilbake troen på et åpent og inkluderende samfunn. :-) Dette burde vært trykket i avisen!

  ReplyDelete
 94. Interessant innlegg. Jeg er absolutt for at folk skal gå kledd i akkurat det de selv vil. Og kvinner som går med niqab må behandles med respekt, uansett hva man måtte mene om plagget. Jeg er bare redd for at kvinner som går kledd i niqab ofte ikke gjør dette av fri vilje, men at de blir presset til det (enten av menn eller av andre kvinner i deres kultur/familie). Jeg håper at du skjønner at folkets motstand til dette plaget ofte ikke handler om frykt for den kvinnen som bærer plagget, men av frykt for en kultur hvor kvinner blir presset til å bære et plagg som de egentlig ikke ønsker å bære. Hvis noen kunne forsikre meg at de fleste kvinner som går med niqab gjør dette av ren fri vilje og er ellers frie til å gå og stå og gjøre som de vil, så har jeg ikke noen problem med selve niqab. Så lenge du går ut ifra at de fleste kvinner som bærer niqab gjør det av fri vilje mens mange andre går ut ifra at de fleste gjør dette under tvang, så fortsetter man å snakke forbi hverandre og kan man ikke komme til en fellesforståelse av problemet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er en forenkling av problemstillingen å si at det bare dreier seg om spørsmålet rundt hvorvidt alle niqabkledde gjør det med eller uten tvang eller press.

   Jeg tror også det ville vært meget vanskelig om ikke umulig å gjennomføre en slik undersøkelse.

   Det er også vi som mener at problemstillingen også dreier om flere momenter, deriblant dette med å skjule ansiktet for offentligheten, symbolverdien av niqaben, skjebnen det enorme antallet muslimske kvinner som ikke har noe valg.

   Mener du virkelig at alle skal gå kledd nøyaktig slik de selv vil, eller kommer du på andre tilfeller der folk ville kunne få negative reaksjoner fra tilfeldige tilstedeværende?

   Mener du virkelig at niqaben bare er et plagg som et hvilket som helst annet plagg man tilfeldigvis slenger på seg om morgenen, et like naturlig valg i et moderne, likestilt samfunn som bukse og genser?

   Delete
  2. Og la meg presisere. Jeg mener niqabkledde hverken skal utsettes for noen som helst juridisk sanksjon for å gå med niqab på åpen gate, eller at de skal utsettes for sjikane og vold.

   Jeg mener derimot at vi med fordel kunne sørge å holde viktige offentlige instanser fri for symbolbruk av denne typen, og at vi må kunne akseptere at niqab (og hijab)-fenomenet blir utsatt for kritikk og satire, uten at enkeltpersoner skal bli uthengt av den grunn.

   Jeg ser heller ikke hvordan niqab skal kunne aksepteres som religiøst plagg og få unntak fra uniformsreglement på lik linje med f.eks. turban i militæret, eller i det hele tatt at man kan nekte en arbeidsgiver å kreve at man tar av seg niqaben, omtrent uansett yrke.

   Delete
 95. Her har vi enda et eks. på at stupide norske "journalister" ikke har snøring på de driver med. At det er en etnisk norsk kvinne som begår denne tåpeligheten gjør det enda verre. I et forsøk på å "bevise" hvor "rasistiske" og "intolerante" nordmenn er, bekler dette dumme kvinnemenesket seg i burka, og hun fikk akkurat den mottagelsen hun forventet. Jeg er ikke mye til journalistisk bragd å fremprovosere negative reaksjoner mot dette motbydelige muslimplagget. Det viser at det fortsatt er litt motstandskraft blant etniske nordmenn, mens nesten hele det norske pressekorpset er til de grader hjernevasket til å tro at motstand mot islam har noe med "rasisme" å gjøre. Dette frigjorte kvinnemennesket som nyter alle privilegier og som sannsynligvis har blitt innkvotert i både skole og jobb, går i virkeligheten i den islamske fascismens ærend. Fytte rakkerne for et nek av et journalistisk ludder

  ReplyDelete