Friday, 18 March 2011

Hvem svikter barna?

(Norwegian blog this time, to my english readers: Please use google translate)

Jan Bøhler uttalte seg følgende i Aftenposten: "De som går mot datalagringsdirektivet svikter barn som utsettes for overgrep. Det er veldig alvorlig, vi risikerer at Norge blir en honningkrukke for de som bedriver internettrelatert kriminalitet."

Denne uttalelsen var å lese på nett sammen med Kripos sine emosjonelle, og ikke minst politiske, utspill i kjølvannet av en "pedofiliring" Europol har avdekket. Overskriftene var ikke overraskende tabloide, med tykke fonter og ord som trigger ryggmargsrefleksen hos de aller fleste. Kripos fikk oversendt en rekke trafikkdata og står igjen med 34 norske IP-addresser. Dette blir vinklet til at 34 norske pedofile kom seg unna Kripos sine klør. Dette til tross for at Kripos ikke kan bevise at IP-'ene "peker mot like mange unike personer." Det er noe ganske annet enn "34 pedofile". Disse menneskene som har vært inne på denne siten av uvisse grunner er ikke identifisert, de er altså ikke tiltalt, dømt eller har fått en klinisk diagnose stilt av en fagperson. Men Kripos vet å manipulere.

Så har vi Jan Bøhler. Han sier altså at de som er mot DLD svikter barn som utsettes for overgrep. Denne uttalelsen provoserte meg så grundig at jeg sendte Bøhler en mail der jeg i tydelige ordlag forklarte ham hvor langt han gikk over streken. Selvsagt uten å få svar.  Jeg vil tro alle som jobber for å få stanset DLD lar seg provosere. De fleste er etablerte med barn. Ingen foreldre tar lett på at en politiker anklager dem for å svikte barn som utsettes for overgrep. Mine tanker går da spesielt til de som er profilerte DLD-motstandere i media. Hvilke signal sender Bøhler til deres barn?  Det er en virkelig uheldig og korttenkt uttalelse av en politiker.

Hvorfor ble jeg personlig så provosert? Jeg har ikke barn. Jeg har derimot jobbet med sårbare barn i 9 år. Jeg har erfaring fra psykiatrien, fra skole, fra barneboliger og avlastninger. Og i motsetning til Bøhler har jeg jobbet tett med barn som har blitt utsatt for overgrep. Vi snakker om seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt. Vi snakker også om svikt i systemet fra barnevern, fylkesmenn, kommuner, ledere og kollegaer. Jeg har i løpet av mine 9 år sett mer elendighet og tragiske historier enn jeg egentlig makter å ta innover meg. Og tro meg når jeg sier at ingen av disse overgrepene ble dokumentert på nett. Disse overgrepene skjedde hjemme hos barnet, i instutisjonene, de ble utført av mødre og fedre, av nattevakter, av feige ekstravakter, av tafatte ledere, av grådige kommuner og fylkesmenn som er mere opptatt av regler. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ved et par tilfeller har hatt et sterkt behov for å sette meg i en bil med barnet og forsvinne. Fordi disse overgrepene får lov til å fortsette nettopp pga regler politikere som Bøhler er med på å lage.
Så hvem svikter barna, Bøhler?

Jeg har taushetsplikt og kan derfor ikke uttale meg om spesifikke saker. Jeg kan uttale meg generelt. Jeg kan si at jeg har jobbet med en minoritetsgruppe som er så politisk betent at ingen ville gripe inn i saken. Vi i skolen skrev bekymringsmeldinger, jeg jobbet dobbelt i boligen der brukeren bodde for å trygge i en kritisk fase og boligen skrev bekymringsmeldinger, støttekontakten som hadde kjent bruker fra hun kom til landet skrev bekymringsmeldinger. Ingenting ble gjort for å stanse at denne brukeren ble tvangsflyttet fra en trygg bolig til  families kommune.  Det var en total politisk sperre. Og jeg var vitne til at et barn, så totalt ødelagt, gav opp alt håp.
Så hvem svikter barna, Bøhler?

Jeg vil si litt om Chilling Effect ved innførelse av DLD. Jeg har iløpet av mine 9 år i dette yrket, vært vitne til at folk vegrer seg for å melde fra. De er usikre, nervøse og ønsker ikke lage trøbbel for seg selv, brukeren, familien, lederen eller andre som er involvert. Jeg har ved flere anledninger gått videre med grove episoder jeg har vært vitne til på arbeidsplassen, men som har rent ut i sanden. I kommunen er det tette bånd mellom ledere og det er svært vanskelig å nå frem med slike saker. Vi ser at overflytting er å foretrekke fremfor oppsigelse. Så flytter man overgripere fra etat til etat. Og det er en selvsagt hysj hysj-mentalitet som råder.  Unge ekstravakter er redd for å miste jobben, de er redde for å ikke få en god referanse, de er redde for at om de sier fra vil det slå tilbake på dem i fremtiden. Jeg forstår dem, men resultatet er at grove brudd på Kapittel 4A får fortsette og barn som ikke kan forsvare seg fysisk eller verbalt er og forblir ofre. Så hva vil DLD føre til?
Terskelen for å melde fra vil bli høyere. Tanken på at man har vært i en intens konflikt med sjefen, at slike data kan lagres og bli brukt mot en ved senere anledninger er skremmende for ungdom. Det er skremmende for de fleste av oss. Det er lettere å lukke øynene. DLD kan altså føre til at færre melder fra om overgrep på arbeidsplassen.
Så hvem svikter barna, Bøhler?

Da jeg var ung jobbet min tante på et krisesenter. Jeg var 10 år da hun og en ung jente kom for å bo hos oss i en uke. Det er noe jeg aldri glemmer, og det var en opplevelse som direkte førte til mitt valg av yrke i voksen alder. Dette å ta vare på de alle svakeste. Denne unge jentens barndom sto i skarp kontrast til min. Jeg forstod ikke hvorfor hun ikke lekte med dukkene jeg tilbydde henne. Hun gjorde kun det jeg ba henne om å gjøre.
Dette er denne apatien jeg får mest vondt av hos barn. Barn skal ikke være apatiske. Jeg har lært iløpet av mine 9 år at så lenge barn er sinte, redde, skriker, gråter, slår seg selv og/eller andre så er det fortsatt tid. Lite tid, men fortsatt tid igjen for å hjelpe. Det er når barnet trekker seg helt inn i seg selv jeg blir virkelig bekymret.
Og de gangene jeg har sett dette blikket hos barn, vet jeg at det er grunnet et politisk system som vedlikeholder overgrepene år etter år.
Så hvem svikter barna, Bøhler?

Det er ikke vi som jobber med barna som svikter, det er ikke de som jobber for å stoppe en implementering av DLD.  Det er dere som lager reglene, som tviholder på en papirmølle, som ikke bevilger nok penger, som er frekke nok til å gå ut i media å påstå at DLD vil redde barna fra overgrep.
Det er, som jeg skrev til Bøhler i mailen, en hån mot meg, en hån mot mine kolleger og ikke minst et hån mot barn. Hva gjør dette fokuset på barn og overgrep med de barna som faktisk befinner seg i en overgrepssituasjon? De får en tilleggsbyrde, en redsel for at nettopp deres overgriper har lagt ut bilder på nett av han/henne i de mest sårbare situasjoner. Trygghet, Bøhler? Barnet vet hva som vil føre til at volden opphører. Og det er ikke DLD.

DLD skaper ikke trygghet, det gjør vi som medmennesker. DLD gjør alle til mistenkte, og  DLD handler om så mye mere enn IP-addresser som Kripos provserende nok påstår er det eneste som kan hjelpe dem i etterforskningen i denne saken. Work harder! IT-bransjen sitter på kunnskapen, snakk sammen. Gi Kripos redskapene som er dokumentert effektive og ikke ineffektive , og slutt med disse skremmebildene. DLD er lett å omgå, så bruk heller disse milliardene på å sikre barna der det virkelig trengs. Hør på oss som jobber med barn og for barn. Det er ikke slik at svimlende mengder informasjon fører til bedre etterforskning. Det krever enorme ressurser og enorme summer i tillegg til de milliardene DLD selv vil koste. Dette er penger Høyre og Arbeiderpartiet mener er fornuftig å spy inn in DLD, isteden for å bruke disse pengene der vi vet det virker. Jeg vil ha meg frabedt at Bøhler bruker barna som politisk skjold.

Om noen svikter barna i dette landet, så er det Høyre og Arbeiderpartiet. Ferdig sak.

32 comments:

 1. Det er godt å registrere at det finnes kloke og refleterte mennesker.
  Takk for et veldig godt innlegg.

  ReplyDelete
 2. Godt innlegg og velplassert kritikk om et utidig samrøre av saker.

  ReplyDelete
 3. Takk for et viktig innlegg. Håper Jan Bøhler tar mot til seg og gir det et ordentlig svar og ikke feiger ut uten å ta ansvar for egne uttalelser.

  ReplyDelete
 4. Heisann,
  leste nettopp innlegget ditt etter et tips på Underskog. Jeg synes du bør vurdere å sende det inn som en kronikk til Aftenposten, Dagbladet eller andre. Mulig de ber deg forkorte det litt, dersom de ønsker å trykke det.

  ReplyDelete
 5. Er ikke Bøhler i regjeringen eller på tinget? Trodde de var pliktig å svare?

  ReplyDelete
 6. Einar: Jeg har sendt hundrevis av email til politikere, og de eneste svarene jeg noensinne har fått er en "copy paste forward all" - mail.

  De svarer ikke mannen i gata. De svarer media.

  ReplyDelete
 7. Alicia: Media trykker dessverre ikke slike innlegg med mindre man er profilert fra før. Men takker for feedback.

  ReplyDelete
 8. Veldig bra skrevet. Du har sett sannheten med egene øyne. Noe politikerne skulle ha gjort.

  ReplyDelete
 9. Batch, denne kronikken var både velskrevet og godt reflektert.Desverre ser jeg du har gitt opp å sende slike inn så da vil jeg be deg om jeg med din tillatelse kan videreføre denne kronikken til både lokalpost og andre media?
  Jeg vil ikke ta på meg noe forfatterskap og den vil sendes inn under ditt bloognavn evt anonym om du så ønsker.

  ReplyDelete
 10. Jeg foreslår at du likevel sender inn til noen aviser. Det meste du kan få er avslag, og dessuten er du jo allerede profilert fra #dld, og kanskje det hjelper denne gangen. Helt alvorlig, dette er for viktig til å ikke prøve. Du behøver ikke endre en linje, bare send det inn.

  ReplyDelete
 11. Takker for interressen, men jeg tror folket klarer å spre denne bloggen ut til andre helt på egenhånd. Dette er en bloggpost som ikke er skrevet som en kronikk. Spam linken. Det funker det oxo :)

  ReplyDelete
 12. Veldig bra skrevet!

  Europol bruker 3+ år på en sak, og norsk politi allikevel ikke klarer å sikre seg bevis?

  De er enten inkompetente, ved at de ikke kan gjøre annet enn å "slå opp" de skyldige etter at Europol har nøstet opp en sak. Eller så er de kyniske nok til å indirekte la barn bli misbrukt uten å gjøre noe - kun for å demonstrere et eller annet poeng om at DLD er nødvendig.

  ReplyDelete
 13. Totalt, hjertens enig. Tusen hjertelig takk for at du skrev dette ned.

  Jeg er en Arbeiderpartigutt av hele mitt hjerte, og har også bodd flere år i flere barnevernsinstitusjoner hvor direkte lovbrudd fant sted.

  Apropos nok: Nekting av den barnevernslovpåbudte tilgang til uovervåkede telefonsamtaler (I Borger Withs Gate, om det sier deg noe) var passende nok i en DLD-diskusjon den uretten som gjorde meg mest rasende da.

  ReplyDelete
 14. Jeg er ett av disse barna, er 37 år nå men klarer ikke fungere rundt andre mennesker. Ble uføretrygdet den dagen jeg ble 18 og siden har jeg stort sett sittet hjemme og sett på tv eller lest og venter på at ting skal ta slutt. Godt å vite at det finnes noen der ute som kanskje kan redde noen fra å falle gjennom det sikkerhetsnettet som skulle fanget opp meg.

  ReplyDelete
 15. Anonymous: Takk.
  Og takk til deg. Du sitter inne med verdifull kunnskap, og dyrkjøpte erfaringer. Som samfunnet og politikerene burde anse som den viktigste kunnskapen et menneske kan bidra med. Mitt råd til deg er: Bruk smerten din. Som nå når du har kommentert her, gir du tusenvis av andre en stemme. Fortsett med det. Å leve med dine traumer, er et hardt yrke. Om du klarer å kommentere på relaterte blogger og nyheter de dagene du føler deg sterk nok, bruker du din erfaring til å opplyse samfunnet. Alt godt.

  ReplyDelete
 16. Takk! Fant lenken på en e-postliste og har tenkt å bringe den videre,

  ReplyDelete
 17. Veldig bra og poengtert innlegg. Det er skremmende at så mange politikere ikke forstår hva DLD faktisk dreier seg om.

  ReplyDelete
 18. Jeg anbefaler deg å sende dette til Arve Kambe i Høyre, samt Høyres stortingsgruppe!

  Jeg ble rørt, og min motstand mot dette direktivet fikk ny næring!

  ReplyDelete
 19. Fikk endelig lest bloggposten din. Utrolig viktig og veldig bra skrevet.
  Takk!

  ReplyDelete
 20. Takker! Bra skrevet om et trist tema :-)

  ReplyDelete
 21. "Tanken på at man har vært i en intens konflikt med sjefen, at slike data kan lagres og bli brukt mot en ved senere anledninger er skremmende for ungdom. Det er skremmende for de fleste av oss." skjønner ikke helt hva du mener her, hvor blir dataen lagret?

  Men jeg tenker bare att om DLD kan gjøre att 1-2 personer kan bli oppdaget av det, så er det jo velbrukte penger og riktig av oss andre å leve med "undertrykkelsen" og å bli "overvåket". men det å bruke DLD uten å åpne opp for andre metoder også blir feil, da det er andre metoder som bør brukes også, for att man skal kunne bruke DLD effektivt.

  Jeg er litt kritisk til det du skriver selvom du skriver mye bra, for du virker veldig, veldig negativ, alt er gærlig, fordi du har opplevd mye vondt og fokuserer bare på det. er sikker på att det er mye positivt som kommer ut av dagens ordninger, selvom ja det er veldig langt ifra bra nok. synes det er vanskelig å stole på att du har ett realistisk syn på tema når du er så følelsesmessig. det att du sier de håner barna synes jeg var ganske motbydelig sagt av deg, det håner ikke barna å vite att noen prøver å hjelpe de, det håner deg fordi du mener de bør gjøre noe annet, det håner ikke nødvendigvis dine kollegaer da de kan ha helt andre meninger enn deg. Jeg tenker att det vil bli mer å mer vanlig med att overgrip blir kjent i sirkler over nett da overgripere søker andre som gjør det samme som dem selv. og da er det lurt å ha noe på plass til å fange opp dagens generasjons overgripere.

  om det er noen som svikter barna er det vel mennesker. systemet holdes oppe fordi folk hører på det. om du mener ett barn blir misbrukt så får du følge etter å gjøre noe med det selv om ingen andre gjør det. man kan ikke ta regler bokstavelig, man må kunne gjøre det som er riktig til enhver tid uten å måtte bry seg om att det blir "feil" i forhold til regler, riktig er riktig uansett konskvenser fra andre hold.

  for meg virker du litt for passiv til att jeg skal få medfølelse for deg til tross for sterk sterk tekst, men får det jo for barna. men i mine øyene er de aller fleste passive, så ligger vel noe i det å.

  har kanskje vært litt vel negativ til deg her, så håper du ikke tar det feil, synes du må stå på å jobbe for barn!

  ReplyDelete
 22. Jeg trenger ikke medfølelse fra deg. Barna trenger ikke medfølelse fra deg heller. Barna trnger konkrete tiltak som vi vet fungerer. DLD er det påvist at ikke fungerer.

  Systemet består av mennesker, og er laget av mennesker. Og de menneskene som lager systemet er politikere.

  Om du ønsker en blogg om det positive å jobbe med denne gruppen, så tror jeg du bør etterlyse det temaet uavhengig denne saken.

  ReplyDelete
 23. om barna ikke får medfølelse så er det jo ingen som gidder å hjelpe heller, så jo, barna trenger medfølelse fra både meg og deg. ja barna trenger tiltak som fungerer, men DLD kan fungere om de som bruker det får bruke det ordentlig, tette de store smutthullene. for er utrolig enkelt å snike unna denne "overvåkningen" sånn det er nå, det vet jeg. men må også huske på att dette ikke bare er lagd for å spore overgripere, er sånn jeg ser det hvertfall, i hovedsak på grunn av terror. men ja, er enig, det vil ikke fungere sånn det er nå, med justeringer vil det funke fint.

  vil si alle mennesker lager systemet. politikere foreslår lover og regler utifra hva folket etterlyser, att folket er idioter er da ikke politikerne sin feil. Men det finnes mange idioter som er politikere også, netopp fordi de også er mennesker. Alle mennesker gjør ett valg når de velger å følge systemet som brukes, om dagens demokrati ikke fungerer så bør man kanskje heller jobbe med det enn å klage på att politikerne gjør det de mener er rett utifra de opplysningene de har. for er massevis av måter å gjøre vårt politiske system bedre. for politikerne kan ikke forandre systemet hvis det ikke er etterlyst. att det er gjennvalg hvert 4 år er helt høll i hodet, da ingen kan få utretta noe særlig på så kort tid, da alle partier må bruke masse tid å krefter på å bli gjenvalgt så de kan få fortsette i sneile fart for å nå sine mål.

  blir vel isåfall realisme jeg ønsker, da ingenting er bare en side. alle saker har mange sider, man bør ta hånd om de for å skrive en god informativ tekst om hvorfor man mener det man mener og hva man mener.

  ReplyDelete
 24. Kristian, du tar feil. Batcheeba har rett. Det ER et hån mot barn å påstå at DLD er løsningen. DLD kan se ut som løsningen, problemet er bare at det er så vitterlig lett å omgå DLD fordi som bare vil det.

  DLD kan kanskje fange et par ekstra her og der. Men det greier ikke å stoppe de "seriøse" aktørene som begår overgrep. Og der da riktig av staten å sette en hel nasjon som mistenkt, istedet for å bruke ressurser der hvor barna kan få mer reel hjelp? Som f.eks. sørge for bedre melderutiner i institusjoner, mindre byråkrati, raskere håndtere saker som *allerede* er under mistanke.

  DLD er en helt ideel sak for politikerne, det får fokuset vekk fra det gamle grumset de kunne ha løst opp i allerede. DLD er så genialt for politikerne, for de kan igjen komme med tomme løfter om at ting blir bedre. Og løftene er tomme, fordi man ikke har sett noen spesiell forbedring i EU land som har innført dette direktivet allerede.

  Så ja, det er et hån å påstå at DLD beskytter utsatte barn bedre. Fordi politikerne hjelper ikke de som allerede kunne vært hjulpet, i mye større grad enn det DLD noen gang vil kunne gjøre.

  ReplyDelete
 25. Kristian:
  Du må ikke tenke bare på deg selv og din egen situasjon. Det er lett å tenke at for deg så har det ikke så mye å si om myndighetene overvåker hva du driver med på internett og telefon og at noen milliarder kroner kan forsvares hvis det kanskje kan redde et par barn, men har samfunnet godt av å gå over til å bli et overvåkingssamfunn hvor myndighetene registrerer hva vi gjør sånn i tilfellet vi i fremtiden skal finne på noe galt?

  Skal man garantere anonymitet i et slikt overvåkingssamfunn må man enten sende papirbrev, eller møte opp ansikt til ansikt (hvis man ikke setter opp noe kryptering og sånt, men det er foreløpig for komplisert for vanlige folk). Papirbrev er litt mer tungvint enn elektronisk og ansikt til ansikt blir mye skumlere, da sier det seg selv at terskelen for å varsle blir høyere.

  Håper mange barn har fått det bedre nå, nå når du har medfølelse med dem.

  ReplyDelete
 26. Takk for et imponerende godt innlegg Batcheeba!

  ReplyDelete
 27. Godt innlegg. Du tar opp mange viktige ting, bivirkninger politikere og myndigheter tilsynelatende overser eller ignorerer.

  ReplyDelete