Saturday, 17 June 2017

Grooming - Get with the program!

Norwegian post - use google translate.Grooming. Er du 13 år og har hørt ordet? Er du en pappa på 40? Er  du en mamma? Er du jente, er du gutt?
Begrepet er forholdsvis nytt i Norge med en lengre brukshistorie i USA. Grooming er den farligste prosessen i å manipulere barn, nettopp fordi grooming sikter seg inn på behov barn har for å bli sett, hørt, beundret. Barn forstår ikke hva de utsettes for, foreldre ser ikke hva målet er.

Grooming slik vi kjenner ordet betyr å stelle, katter vasker pelsen til kattungene, aper renser pelsen til hverandre og nyter prosessen. Grooming oppleves godt. Det skaper trygghet. Tillit. Fysisk og psykisk behag.
Det skaper også lojalitet, videre følger et gi og ta-premiss. Forskjellen er at denne lojaliteten gir rom for å flytte grenser, litt og litt. Deretter følger skyld, skam, frykt og til sist en totalt fastlåst situasjon. Ingen fluktmuligheter. Overgripere mestrer denne prosessen så godt at foreldre ikke ser hva som foregår, barnet er manipulert og kan ikke fortelle på grunn av frykt for konsekvenser.

"Om du forteller, kommer jeg i fengsel og tar mitt eget liv." Eller "Mamma og pappa vil ikke tro det du sier, de vil bli rasende og kaste deg ut fra hjemmet." Eller: "Du likte det, du kom tilbake, du tok imot alle gavene, hvem vil de tro på? Meg en voksen, eller deg et barn?"

Andre eksempler handler ikke om det man sier, det handler om situasjonen overgriper har satt barnet/ungdommen i: De har gitt ungdommen jobb, dyre gaver, subtile eller direkte kontakt med familiemedlemmer som sender tydelige signaler om at snakker du mister du alt dette.Typen grooming jeg er opptatt av i dette innlegget er den typen som foregår via sosiale medier.  Maktbalansen handler om tenåringer i alderen de begynner å oppdage seg selv og kropp, der oppmerksomhet fra gutter er spennende, det gir selvtillit, status. Grooming på nett er svært vanskelig for foreldre å oppdage, nettopp fordi det skjer i en lukket sfære der unge skal få være unge. Det er meningen de skal ha privatliv, de har begynt å få secrets, de eksprimenterer og forteller ikke lenger mor og far men venner om det som skjedde i helgen. Videre har kommunikasjon på nett psykologisk sterk effekt, man hopper over de normale steg man tar RL i prosessen man blir kjent. Chat blir raskt personlig, man forteller fortere om egne problemer, at man har vanskelig forhold til foreldre, blir mobbet på skolen, at man er usikker på om man er streit eller skjev. Svært mange foreldre har ikke nok tid eller overskudd, eller teknisk kompetanse, til å delta i ungdommers nettliv. Balansen er krevende, invaderer jeg, bryr jeg meg for mye, skaper jeg bare avstand til ungen min når jeg stiller spørsmål? Unger derimot har tid, masse overskudd og enorm teknisk kompetanse. For Kayleigh endte nett-grooming med død. Se filmen med tenåringene i hus.


Kayleigh 15 år.

Det er ikke kun voksne og barn som beveger seg i denne prosessen. Barn og unge voksne, tenåringer og tenåringer, barn og tenåringer....
Youtube. Harmløst, hva? Masse søte tenåringsgutter som covrer hit-låter med Bieber-sveis og sukkersøtt dådyrblikk. Vi har vært der alle sammen. Forskjellen var at min generasjon så idoler på TV, på plakater på soverommet, i ungdomsblader. Avstanden var total, vi kunne bare drømme, fnise og snakke med venner om drømmeidolet. Nå er avstanden redusert til en melding på Snap, Insta, Twitter....Og det er utallige idoler på Youtube. Unge jenter dåner, bruker timesvis på videoer, kjøper merch, laster ned låter fra Itunes. Og mange får svar når de tar kontakt, en like, en follow, en private message, whats your number? Oh my god, han vil snakke med meg og bare meg! Unge poster bilder av sine beste kvaliteter, det de tror andre vil se.
Hvorfor er alle unge på sosiale medier? Hvor er samfunnets fokus? Hvor er ditt fokus, mamma og pappa? Strikkeoppskrift på face, naboen poster bilder av ny motorsykkel på insta. Jeg ser dere på bussen, foreldre. Blikket låst på den lille skjermen. Ungen får ikke blikkkontakt.  Kanskje andre kan se meg, kanskje andre kan gi meg bekreftelse på at jeg er fin, interessant.
Unger vil bli sett. Derfor. Unger sier: Se meg.
Og nettet tilbyr umiddelbar tilfredstillelse. Fra ukjente og kjente. Overgripere kan være barn, tenåringer og voksne. Og hvem som er hva vises ikke utenpå.Austin Jones - Abuser

Jeg vil at du mamma og du pappa skal lese denne saken sammen med tenåringene i huset. Austin Jones, online heartthrob og Youtube famous.  Ikke sensurer innholdet i rettsdokumentet: Dette er virkeligheten.  Kun to jenter har stått frem, men det er nå videoer på Youtube der jenter forteller de har opplevd det samme. For 2-3 år tilbake. Hvor mange jenter tilsammen? Og hvorfor kunne dette pågå så lenge? Selv om Austin Jones  for 2 år siden sto frem og beklaget "uanstendig oppførsel med fans." Les tekstmeldingene som er sendt. De gir et godt blikk inn i hvordan grooming utspiller seg. Det psykologiske spindelvevet. Han har også vist jenter hvordan de skal gjøre det han vil, hva de skal si, hva de skal ha på seg i videoer han ber de sende, presser de til å sende. Jones har 500.000 følgere bare på youtube. Alderssnittet er jenter 12-16 år.

Utdrag fra saken: 

During their conversation, which JONES referred to as a “try out,” “hard
work,”  and  an  “opportunity,”  and  Victim  A  referred  to  as  an  “audition,”  JONES
instructed  Victim  A  to  make  videos  of  herself  dancing  in  a  sexual  manner  and 
performing sexual acts, and directed her on what to do and say in the videos.   


**
 Victin A expressed  that  she  was  tired  and  did  not  want  to 
continue Jones continually encouraged her to “go give me a boner,” asked her if
she  wanted  to  “try  out  more”  and  provided  directions  regarding  how  she  should 
dance, what she should wear, how she should adjust the camera in the videos, and
that she should talk about her age “the whole time.”  He explicitly instructed her as
follows:
JONES: Okay. Go make it clap super loud and talk about your age the
whole time. Got it?
***
JONES: Clap it super loud. And say these lines: I’m only (age), yeah only
(age) years old, this ass is only (age) years old
.

  **
Victim A begins the video by saying, “Hey Austin, my name is [Victim A’s first name] and my butt is 14 years old.”  Victim A proceeds to stand up and is nude from the waist down, with her buttocks exposed.  Victim  A  places  her  hands  against  the  wall  and  begins  to  dance.   While  dancing, Victim A states, “it’s 14.”

**
Victim B: During the conversation, Victim B stated that she was JONES’s biggest
fan.    JONES  repeatedly  told  her  that  she  was  “so  lucky”  to  have  his  attention  and 
that she needed to “prove” that she was his biggest fan. 


**
 Victim B then stated to JONES
that she wanted to “make you happy an all but I don’t was either of us getting inn trouble over it,” to which JONES responded “Of course you can keep making videos! You’re doing a great job!  and nothing is going to happen.”  JONES then stated that “I guess you really aren’t my biggest fan.....ok then.”  He then threatened to leave the chat unless Victim B would do as he said. She responded that she would “do as much as I can.”


*
 
Bry deg. Følg med. Snakk med ungene om grooming. Om grenser. Press. Skyld. Skam.
Snakk med de om dette i dag. La de lære begreper og varseltegn via deg, ikke via en traumatisk opplevelse.
No comments:

Post a Comment